Nejnovější články » Filmové novinky

Jaký byl rok 2013 z pohledu českého dokumentu? Šťavnatý, ale s hořkou příchutí

1.7.2014,

Zpestřete si začátek prázdnin ochutnávkou české dokumentární sklizně roku 2013! SHOW!, DÁL NIC, LÉČBA DĚJIN, OTÁZKY PANA LÁSKY a další české dokumenty roku servíruje DAFilms.cz od 30. června do 13. července zdarma.

Snímek SHOW!, mladého, talentovaného režiséra Bohdana Bláhovce, se zapsal do dějin českého dokumentu jako jeden z nejúspěšnějších absolventských filmů. Autor, v roli nezaujatého pozorovatele, sleduje fungování dívčí hudební skupiny, jež je nekompromisně řízeno cílevědomým otcem jedné z dětských interpretek. Snímek, který vyvolal velký mediální ohlas, si odnesl hned několik ocenění, včetně Ceny české filmové kritiky.

Také dokument DÁL NIC před diváky staví kontroverzní téma, a to stavbu dálnice, jíž se ani po dlouhých sedmi letech nedaří dokončit. Prostřednictvím trojlístku hlavních postav, který tvoří stavbyvedoucí, ochránce přírody a místní starousedlík, autor Ivo Bystřičan rozehrává sled tragikomických událostí, jejichž hlavním strůjcem je byrokratický aparát.

Do doby nedávné české historie se obrací snímek uznávaného tvůrce Víta Janečka, LÉČBA DĚJIN. Režisér v něm pátrá po odkazu výjimečně hrdinné postavy lékaře Františka Kriegela, který jako jediný představitel komunistické strany v roce 1968 veřejně nesouhlasil s okupací území Československa. Najdou se v české společnosti podobní hrdinové i dnes?

Přestože není hrdinou kolektivních dějin, hlavní protagonista dokumentárního snímku OTÁZKY PANA LÁSKY rozhodně výjimečný je. Trpí totiž schizofrenií, která mu však nijak nebrání v dokonalém využívání moderních komunikačních prostředků i v odvážném pátrání po smyslu vlastní existence. Jak jsou jeho otázky a způsob života přijímány druhými? A kde leží hranice mezi normálností a nenormalitou?