Joe Lovano, John Abercrombie a Jan Hasenöhrl v Praze zahrají pod dirigentským vedením Vince Mendozy

Joe Lovano, John Abercrombie a Jan Hasenöhrl v Praze zahrají pod dirigentským vedením Vince Mendozy

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V Obecním domě se ve čtvrtek 26. června představí hudební seskupení Mendoza & Lovano & Abercrombie & Hasenöhrl.

Pod dirigentským vedením Vince Mendozy tu od 19 hodin zahrají saxofonista Joe Lovano, kytarista John Abercrombie a trumpetista Jan Hasenöhrl. Festival Prague Proms tak návštěvníkům nabídne vůbec první setkání těchto instrumentálních osobností na jednom jevišti.

V programu plném jazzu a post-bopu mimo jiné zazní v originálním aranžmá i skladba Barcelona, kterou proslavil zpěvák Fredie Mercury a operní diva Montserrat Caballé.

Vince Mendoza je jedním z nejvýznamnějších dirigentů, aranžérů a skladatelů světové hudby na pomezí žánrů. Za svou tvorbu obdržel 6 cen Grammy a pětadvacetkrát byl na tuto cenu nominován. V současnosti je zároveň šéfem a hlavním dirigentem nizozemského Metropol Orkest. Spolupracoval s celou špičkou globální hudební scény, kde působil jako aranžér, producent nebo hudebník. Z těch nejznámějších umělců jsou to Sting, Robbie Williams, Joni Mitchel, Chaka Khan, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Melody Gardot, John Scofield, Björk,  Herbie Hancock nebo Elvis Costello.

Joe Lovano je podle podle New York Times, „Jeden z největších hudebníků v historii jazzu”. Držitel Grammy a mnoha dalších ocenění začínal v roce 1980 v New Yorku. Spolupracoval s řadou vynikajících jazzových hudebníků a od roku 2008 je členem SFJAZZ Collective, výběru jazzových hvězd. Hlavní hnací silou Lovanova působení je mladá dynamická kapela Us Five, s bubeníky Otisem Brownem III a Franciscem Melou, basistkou Esperanzou Spalding a pianistou Jamesem Weidmanem.

John Abercrombie se během své více než čtyřicetileté kariéry zařadil mezi nejlepší jazzové kytaristy. Natočil téměř padesát alb, která zejména společnosti ECM pomohla etablovat se na poli komorního jazzu. 

Jan Hasenöhrl je český trumpetista a manažer. Získal ceny na mezinárodních interpretačních soutěžích (Concertino Praga a Pražské jaro). Vedle klasické hudby se věnuje i swingu a jazzu. V roce 1993 založil Český národní symfonický orchestr a nyní je jeho ředitelem.

Vstupenky na Prague Proms jsou v prodeji online na www.pragueproms.cz, v den konání koncertů také na místě 2 hodiny před začátkem. K dalšímu vrcholu přehlídky Prague Proms patří také show devítinásobné držitelky Grammy Natalie Cole, která 15. července vůbec poprvé zazpívá v České republice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Obecní dům nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Obecní dům

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!