Tip na květen a červen: Festival Slovenské divadlo v Praze

Tip na květen a červen: Festival Slovenské divadlo v Praze

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V květnu a červnu uvede Divadlo Bez zábradlí již 19. ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze, jehož hlavním partnerem je hl. m. Praha, Městská část Praha 1 a Slovenský institut v Praze. Patronkou letošního ročníku festivalu je významná slovenská herečka paní Zdena Studénková. Festival slavnostně zahájí v pondělí 26. května divadlo Štúdio L+S Bratislava komedií „Ani za milion“v hlavní roli s Kamilou Magálovou.

Tradičně se setkáte s herci ze Slovenského národního divadla (Z. Kocúriková, B. Turzonovová, D.Jamrich, M.Huba), Astorky Korzo ´90 (např. A.Šišková, M.Noga), Slovenského komorního divadla Martin v inscenaci www.narodnycintorin.sk (cena Dosky herci Dano Heribanovi za nejlepší mužský herecký výkon) a Radošínského naivného divadla s vynikajícím Stanislavem Štepkou, jehož jméno avizuje příjemnou zábavu.

Závěr festivalu bude patřit v úterý 17. června mladé slovenské herečce Slavě Daubnerové s projektem „Untitled“. Sólová pohybově-vizuální performance inspirovaná dílem fotografky Francescy Woodman a pocitem pomíjivosti, který fenomén fotografie vyvolává (cena Dosky za inscenaci, režii a nejlepší ženský herecký výkon).

Program:

pondělí 26. května 2014

Michaela Doleželová a Roman Vencl – Ani za milión
Štúdio L+S Bratislava
Režie: Jakub Nvota. Hrají: Kamila Magálová, Marián Geišberg

Co má společného zpustlý strážce majáku s madam z nejvyšší francouzské společnosti? Přece vůbec nic! Přesto spolu stráví den a noc na bohem zapomenutém místě. Bojují o holý život a mají společné tajemství, které navždy spojí jejich životy. Detektivní komedie, ve které je všechno jinak, než se zdá a jisté je jen to, že za humornými situacemi se skrývá vrah.

úterý 27. května 2014

William Shakespeare - Sen svätojánskej noci
Astorka Korzo ´90
Režie: Ondrej Spišák. Hrají: Miroslav Noga, Marta Sládečková, Peter Šimun, Róbert Jakab,
Rebeka Poláková, Juraj Kemka, Zuzana Konečná, Boris Farkaš, Lukáš Latinák, Marián
Miezga, Matej Landl, Ady Hajdu, Marián Labuda ml., Vlado Černý, Zuzana Porubjaková /
Ágnes Jókai ad.

Moderní pohled na téma láska. Slavná Shakespearova svatební komedie zasazená do současnosti a „exotiky hodinového hotelu“. Literární fond ocenil invenční režijní pojetí Výroční cenou 2012. Marta Sládečková, Peter Šimun a Miroslav Noga získali za mimořádné herecké výkony Prémii Litfondu 2012.

pátek 30. května 2014

Dodo Gombár, Róbert Mankovecký www.narodnycintorin.sk
Slovenské komorné divadlo Martin
Režie: Dodo Gombár. Hrají: Henrieta Jančišinová – Kolláriková, Zuzana Rohoňová, Nadežda Vladařová, Marek Geišberg, Dano Heriban, Karol Čičmanec, František Výrostko, Dominik Zaprihač, Róbert Mankovecký

Pilotní díl jevištního sitcomu s hudbou Daniela Heribana, Marka Geišberga a Róberta Mankoveckého nás zavede na martinský hřbitov, kde se na svém posledním odpočinku setkávají největší osobnosti našeho národního života, ale i několik bezejmenných postav, které pro národ neudělaly téměř nic a pes, který pro národ neudělal vůbec nic.

Úterý 3. června 2014

Ivan Vyrypajev – Ilúzie
Slovenské národné divadlo
Režie: Eduard Kudláč. Hrají: Zuzana Kocúriková / Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová,
Martin Huba, Dušan Jamrich

Hořko-směšné komorní drama. Dva manželské páry na sklonku života bilancují, zpovídají se jeden druhému a najevo vyjde nejedno překvapení. Autentické a hluboké mapování životních vzletů a pádů před opuštěním Mléčné dráhy... Jedinečný pokus o definici nedefinovatelných vzorců osudů je příležitostí pro skvělé herce a otevřené a přemýšlivé diváky.

Neděle 15. června 2014

Stanislav Štepka – Sčista-jasna
Radošinské naivné divadlo
Režie: Ondrej Spišák. Hrají: Stanislav Štepka, Richard Felix, Vladimír Svitek, Maruška
Nedomová, Mojmír Caban alebo Svätopluk Malachovský, Michal Kubovčík alebo Ondrej
Hraška, Michaela Szöcsová alebo Gabriela Marcinková, Daniela Tomešová, Ladislav
Hubáček, Marcela Vilhanová

Druhá divadelní zpráva o dvacátém století z pohledu Štepkovy rodné obce Radošina. Pokračování úspěšné hořko-směšné komedie Polooblačno (1900-1950). Historické, společenské, ale především lidské osudy západoslovenské obce a jejích obyvatel se završují v tragikomických příbězích od počátku nástupu socialismu v padesátých letech do roku 2000.

útery 17. června 2014

Sláva Daubnerová - Untitled
Divadlo P.A.T. Bratislava
Koncept, režie, performerka: Sláva Daubnerová

Sólová pohybově-vizuální performance inspirovaná dílem americké fotografky Francescy Woodman (1958 – 1981), známé svými černobílými fotografiemi, na kterých zobrazovala své nahé tělo v různých polohách, fragmentech, gestech či v pohybu. Inscenace o pomíjivosti života získala divadelní ocenění DOSKY 2013.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!