Nejnovější články »

Noc literatury je tu!

12.5.2014,

Již tuto středu 14. května vypukne v ulicích Prahy a později dalších 23 měst maraton veřejných čtení v rámci festivalu Noc literatury. Od šesti hodin si budou návštěvníci moci poslechnout na různých místech pražského Žižkova úryvky knížek od současných evropských autorů v podání hereckých osobností jako Václav Vydra, Ivana Chýlková nebo David Prachař.

Stejně jako sedm úspěšných ročníků předtím, se i tentokrát festival snaží netradičním způsobem veřejnosti přiblížit současnou evropskou literaturu. Letošní ročník se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy, Tomáše Hudečka. Každá z účastnických zemí představí na festivalu jednoho svého současného autora a jeho dílo. Čtení začínají v půlhodinových intervalech od šesti do jedenácti hodin večer.

Místa, kam se běžně chodíte najíst nebo kolem nich jen projdete, se promění v literární koutek a vytvoří příjemnou komorní atmosféru, ve které se velmi snadno můžete ponořit do příběhů ať už básnických nebo prozaických. Například Dům Odborových svazů, obludná budova, která nejde přehlédnout, ale co se skrývá uvnitř a jak bude takový prostor působit ve spojení s literárním přednesem? Za další místa, kde byste si knížku běžně spíše neotevřeli mohu jmenovat například Sokol Žižkov, žižkovskou Radnici, nebo Bunkr na Parukářce. Na seznamu jsou pak i poetická a místa s duchovnem již daným, ovšem neméně působivým jako Atrium, tedy barokní kostel sv. Kříže, Betlémská kaple nebo kouzelná pavlač Bankovní akademie.

Z dvaceti děl a jejich autorů je těžké vybrat jen některé, jelikož všechna mají to své. Za zmínku stojí dílo litevského autora Sigitase Parulskise s názvem Tma a spol. Který nás vrátí o třičtvrtě století zpět do období druhé světové války, kdy se autor snažil na příběhu fotografa zachytit málo známé podoby holocaustu ve Východní Evropě. Dalším zajímavým počinem je i kriminální thriller Neviditelný strážce španělské spisovatelky Dolores Redondo nebo Večeře nizozemského fejetonisty Hermanna Kocha, kdy se na pozadí obyčejné konverzace o jídle řeší životní rozhodnutí.

Festival má i doprovodný program, a to koncert Krch off bandu a J. H. Krchovského na Nákladovém nádraží Žižkov od jedenácti hodin nebo promítání krátkých filmů izraelského režiséra a spisovatele Etgara Kereta ve filmovém ateliéru Pokrok po celou dobu festivalu.

Více info zde: http://www.literaturenights.eu/2014/city/44-praha/