Literární novinky - Kájínek namluvil audioknihu, Zápas Marka Frosta a sbírka povídek

Literární novinky - Kájínek namluvil audioknihu, Zápas Marka Frosta a sbírka povídek

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Už nemáte co číst? Knihkupectví stále dostávají nové knihy, stačí si jen vybrat. Přinášíme Vám několik zajmavých novinek.

Kniha Můj život bez mříží nyní vychází i v podobě audioknihy. Příběh nejznámějšího českého vězně namluvil sám Jiří Kájínek. Příběh dětství, školních let, dospívání a životní cesty až do doby vynesení rozsudku doživotního trestu namluvil Jiří Kajínek přímo ve věznici. Na CD vyjde v Nakladatelství Fragment 14. května.
E-knihu je možné zakoupit již tento týden pouze na portálech palmknihy.cz, knihy.idnes.cz a alza.cz. Od příštího týdne poté u dalších distributorů. Nahrávka trvá 7 hodin a 12 minut. Digitální verzi bude možné zakoupit např. na portálu audioteka.cz za cenu 149 Kč. Klasická audiokniha na CD bude k dispozici od 14. května za běžnou cenu 199 Kč.

Nakladatelství Jota vydává knihu od Marka Frosta s názvem Zápas.
Píše se rok 1956: Eddie Lowery, bývalý nosič holí brilantního Francise Ouimeta, nyní bohatý obchodník s auty a zapálený příznivec amatérského golfu, se chlubí svému bohatému příteli Georgi Colemanovi, že jeho dva obchodní zástupci – americký amatérský šampion Harvie Ward a vycházející hvězda Ken Venturi – jsou schopni porazit kterékoli dva golfisty na světě. Coleman se Loweryho ptá, jak to chce dokázat. „Přiveď mi zítra ráno na hřiště dva nejlepší golfisty,“ odpoví Lowery, „a uvidíme.“ A Coleman se opravdu dostaví – s Benem Hoganem a Byronem Nelsonem, dvěma nejzářivějšími ikonami ve světě profesionálního golfu.
Mark Frost svým nepřekonatelným stylem dává znovu ožít příběhu této památné čtyřhry, nejslavnějšího soukromého zápasu, jaký se kdy v golfu hrál. Děj postavený na autentických vzpomínkách hlavních aktérů se prolíná s líčením jejich pestrých a pohnutých životních osudů a s nádhernými popisy Cypress Pointu, klasického hřiště slavného projektanta Alistera MacKenzieho.

Stejné nakladatelství přináší na knižní trh i knihu Všemi smysly. Jedná se o Sbírku povídek od 12 autorek.
Co se stane, když se na svět kolem sebe podíváte trochu jinak? Když jeden z pěti lidských smyslů převezme vládu nad vaším vnímáním? Ať už proto, že si to výjimečná situace žádá, či proto, že je jeden smyslový receptor citlivěji nastaven než ostatní, anebo třeba proto, že vás k tomu prostě předurčil handicap?
Důvody mohou být rozličné, ale výsledek překvapivě podobný. Otevřou se vám nové dimenze vnímání. Obyčejné věci dostanou náhle jiný rozměr. Co jste byli zvyklí vnímat očima, najednou „vychutnáváte“ po zvuku či hmatem, na jazyku se střídají různé chuti a vy se utápíte ve zcela nových vůních.
Dvanáct mladých autorek si vzalo tuto výzvu za svou a stvořily soubor rozmanitých povídek, který lze číst na mnoho způsobů. Začnete od začátku, budete postupovat po jednotlivých oddílech a procvičíte si postupně všechny smyslové receptory – oči, uši, čichové buňky v nose, chuťové pohárky na jazyku a kožní mechanoreceptory v bříškách prstů (na rukou i na nohou!). Nebo si přečtete text, který vás uchvátí, a pak se vrhnete na další povídky dané autorky napříč sbírkou, protože nebudete chtít opustit svět její imaginace. A nebo úplně jinak. To už je na vás.
Každá autorka je jiná, každá má jiný příběh, který chce vyprávět, a proto i sbírka nabízí pestré čtení. Najdete v ní lásku, bolest, vášeň, absurditu lidské existence i tápání v mezních životních situacích. A to všechno s nadhledem, místy s břitkým humorem, někdy s romantickým nádechem či naopak s explicitním erotickým jiskřením a jindy třeba s mrazivou věcností.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!