Literární novinky - Květy temnoty, Čtvrtky v parku, Kostičas a Andělé strážní

Literární novinky - Květy temnoty, Čtvrtky v parku, Kostičas a Andělé strážní

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Tentokrát se nám tu nahromadil slušný počet novinek na literárním poli.

Teprve včera vyšla kniha Květy temnoty od ukrajinského autora Aharona Appelfelda. Tento román z nakladatelství Plus lehce odkazuje na nepříliš šťastné události v životě tohoto spisovatele. Stejně jako jemu se v osmi letech podařilo uprchnout z koncentračního tábora a musel se skrývat v lesích, tak i v Květech temnoty se židovský chlapec Hugo skrývá před nacisty u ukrajinské prostitutky. Silný příběh, který se pohybuje na hraně mezi hlubokou smyslností a nepochopitelnou brutalitou, vychází česky poprvé. Aharon Appelfeld je uznávaným a ceněným autorem, napsal kolem třiceti románů, povídek a esejů, které mají jeden základ – holocaust.

Nakladatelství Host uvádí knihu Čtvrtky v parku, kterou napsala Hilary Boydová.

Co byste dělali, kdyby váš manžel po dvaadvaceti letech společného života zničehonic navždy opustil manželskou postel?
Když se to stane Jeannie Lawsonové, rozzuří se a požaduje od svého muže George vysvětlení. Zamiloval se do jiné? Co udělala Jeannie špatně? George však zarputile mlčí.
Nejlepším dnem celého týdne se pro Jeannie stává čtvrtek, kdy vodí svou vnučku do parku. Tam se seznámí s Rayem, milým, pohledným a hovorným mužem, který je pravým opakem George. Bude však mít Jeannie odvahu dát lásce druhou šanci, všem navzdory?

Stejné nakladatelství připravuje i novinku Samanthy Shannonové s názvem Kostičas.

Kniha začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí. Paige působí jako jakási „spojka“ či „posel“: díky svým jasnovidným schopnostem se dokáže vnořit do mysli jiného člověka. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala.

Jedná se o první knihu z plánované sedmidílné série, bestseller, který se překládá do 27 jazyků a bude zfilmován. Vychází 30. dubna.

Nakladatelství Kniha Zlín si pro Vás připravilo další knihu spisovatelky Kristiny Ohlssonové, která se tentokrát jmenuje Andělé strážní.

V lesíku na stockholmském předměstí Midsommarkransen je nalezeno zahrabané a rozřezané tělo mladé ženy, kterou se podaří identifikovat jako studentku Rebecku Trolleovou, která už je dva roky pohřešovaná. Zatímco vyšetřovací tým Alexe Rydha pátrá po tom, proč Rebecku potkal tak hrozný osud, dojde na místě činu k dalším nálezům odhalujícím několik desítek let stará tajemství. Kdosi se opakovaně vracel do lesa, aby tu před okolním světem ukryl své oběti.

V domově důchodců sedí němá spisovatelka dětských knížek. Její jméno se opakovaně objevuje v policejním vyšetřování vražd v Midsommarkransenu, ale ona se uzavřela do svého ticha. Stopy vedou k té nejtemnější pravdě a Fredrika Bergmanová s Pederem Rydhem jsou neúprosně vtaženi do událostí kolem hrobu a smrti mladé studentky. Fredrika je navíc postavena před těžké dilema, když se ve vyšetřování objeví i jméno jejího milence Spencera.
Může být Spencer opravdu součástí řešení této hádanky? A jakou roli tu vlastně hraje němá spisovatelka?

Případ je stále temnější a jeho rozřešení se blíží, až nakonec zbývá pouze jedna otázka: Kdo se tentokrát stane vrahovou obětí, až se opět vrátí do Midsommarkransenu?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!