Držitel šestnácti cen Grammy Yo-Yo Ma se představí na Strunách podzimu

Držitel šestnácti cen Grammy Yo-Yo Ma se představí na Strunách podzimu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Fenomenální violoncellista Yo-Yo Ma se po dlouhých 21 letech vrací do Prahy. Držitel šestnácti cen Grammy, ikona hudebního světa a hledač nových cest propojující tradici s modernou napříč hudebními styly tu 27. dubna vystoupí na Jarním GALA pro Struny podzimu.

Yo-Yo Ma ve Španělském sále Pražského hradu vystoupí po boku své dvorní pianistky Kathryn Stott. Společně přednesou skladby Igora Stravinského, Heitora Villa-Lobose, Astora Piazzolly, Manuela de Fally i Antonína Dvořáka, kterého Yo-Yo Ma zařadil na program speciálně pro tuto událost.

Yo-Yo Ma je mužem širokého rozhledu a aktivit, překračující běžné angažmá hudebního virtuóza. Pracuje v širokém společenském kontextu od vzdělávání mladých hudebníků až po neúnavnou propagaci hudby jako důležitého kultivačního nástroje vedoucího k porozumění mezi lidmi. Se stejným zápalem hraje v prestižních koncertních sálech, na inauguraci amerických prezidentů i uprostřed obchodního centra. Světová pódia sdílí jak s největšími postavami hudební historie se stejně nakažlivou energií, tak se studenty a hudebními nadšenci.

Jeho talent je rozkročen od vážné hudby přes world music až po kvalitní popové projekty, jmenujme namátkou častou spolupráci s Bobbym McFerrinem, ale i taková jména jako Leonard Bernstein, Rudolf Firkušný, Itzhak Perlman nebo Philip Glass. Jeho projekt Silk Road Ensemble sdružuje špičkové hudebníky z mnoha kultur. Vystoupil před osmi americkými prezidenty, věnuje se vzdělávání mladých umělců a propagaci hudby, působí jako poradce prezidenta Obamy.

Prominentní britská klavíristka a dlouholetá komorní spoluhráčka Yo-Yo My Kathryn Stott se jakožto specialistka na tango podílela významnou měrou mj. na jeho CD Soul Tango a Obrigado Brazil. Pro značku Hyperion nahrála komplet sólových děl Gabriela Faurého, dále spolupracuje například s Trulsem Mørkem, Christianem Poltérou, klavírním triem Hermitage, Guyem Johnstonem nebo se smyčcovým kvartetem Doric.

Více na www.strunypodzimu.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!