Botanická zahrada zahájila sezónu tradičně výstavou orchidejí. Návštěvníci si ale mohou těšit i na spoustu novinek a inovací

Botanická zahrada zahájila sezónu tradičně výstavou orchidejí. Návštěvníci si ale mohou těšit i na spoustu novinek a inovací

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Botanická zahrada hl. města Prahy začala sezónu tradičně v březnu výstavou orchidejí, oficiální začátek sezóny byl ale odstartován datem 1. dubna. Pro své návštěvníky chystá trojská botanická zahrada nejedno překvapení, letošní rok je pro zahradu totiž hned dvakrát jubilejním.

Letos slavíme hned dvě významná výročí,“ říká ředitelka Botanické zahrady hl. města Prahy Věra Bidlová. „Od založení zahrady uplyne tento rok pětačtyřicet let a náš proslulý tropický skleník Fata Morgana slaví první kulatiny.“ Nejen díky těmto významným číslům se v botanické zahradě připravují do startu sezóny novinky, které zvýší pohodlí návštěvníků.

Jednou z nich je bezpochyby bezdrátová internetová síť, jež bude volně přístupná. V prostoru zahrady jsou již nyní umístěny dva routery s anténami, jeden u pergoly v Ornamentální zahradě a druhý ve viničním domku na vinici sv. Kláry. „Dovedu si představit, že si sem někdo zaskočí během polední pauzy s laptopem, pohodlně se usadí na jednom z lehátek, která máme pro návštěvníky k dispozici  a jejichž počet jsme ještě navýšili, a zatímco se bude slunit a relaxovat na čerstvém a vzduchu, stihne odeslat nějaké pracovní e-maily, dá si kávu a třeba bude i sdílet na svém profilu té či oné sociální sítě fotografie z místa, kde si právě užívá krásného počasí,“ popisuje ředitelka.

Když už je řeč o sítích, trojská botanická zahrada nechala na úvod sezóny vybudovat relaxační sítě nejen pro děti, ale (hlavně) i pro dospělé. V prostoru pod expozicí Stráň, na takzvané „zahrádce“, tak stojí několik houpacích lehátek, další dvě sítě mají tvar pavouka a motýla a jejich autorka Lenka Klodová materiálem rozhodně nešetřila. Na délku mají sítě tři metry, nohy jsou z masivního dřeva a výplet tvoří pevná silná lana. Tento druh uměleckého prvku podle autorky obstojí klidně i na sídlišti, kde bývá vystaven velkému náporu.

V severní části zahrady jsme pak ještě odclonili kompost, z nevzhledného místa se tak u pokladny SEVER stala široká promenáda, již lemují gambionové zídky s trelážemi na popínavé rostliny,“ vyjmenovává změny Věra Bidlová. Díky dokončení tamního moderního zázemí pro zahradníky, kterému dnes již nikdo neřekne jinak než Statek, byly zpřístupněny důstojné bezbariérové toalety pro návštěvníky.

Botanická zahrada hl. města Prahy bude od nové sezóny nabízet také turistické známky, po nichž se návštěvníci v minulosti často ptali. K dostání budou tři varianty a bude možné zakoupit i turistický deník, do něhož si známky vlepí. Ti, kteří stále ještě posílají ze svých cest pohlednice, si je nově mohou nechat potisknout razítkem s logem zahrady.

Nezapomnělo se ani na ty, kteří do zahrady chodí se svými čtyřnohými přáteli. Pro ně nechala trojská botanická nainstalovat hned pětadvacet nových košů na psí exkrementy. Na jejich nedostatek se tak už nikdo v případě neohleduplného chování nebude moci vymlouvat.

Botanická zahrada hl. města Prahy má v dubnu ve venkovních expozicích otevřeno od pondělí do neděle od 9 do 18 hodin, tropický skleník.

Fata Morgana je přístupný od úterý do neděle také od 9 do 18 hod. Na Velikonoční pondělí 21. dubna však bude otevřeno jako ve všední den.

Návštěvníci mohou ochutnat nová vína ročníku 2013 ve viničním domku od pondělí do pátku mezi 14. a 19. hodinou, o víkendu a ve svátek pak od 11 do 19 hod.

Více informací na http://www.botanicka.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!