Literární novinky - nový Mankell, vítěz soutěže Albatrosu a pozvánka na Svěráka

Literární novinky - nový Mankell, vítěz soutěže Albatrosu a pozvánka na Svěráka

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nakladatelství Host vydalo před pár dny dlouho očekávanou knihu Henninga Mankella, která nese název Bílá Lvice. Zobrazuje křehkou rovnováhu země, která v době krátce po zrušení apartheidu prochází složitou přeměnou, poznamenanou rivalitou mezi Angličany a Búry. Mankell je výborný znalec Jihoafrické republiky, dokáže spojit dvě nepravděpodobné zápletky do uvěřitelného a působivého příběhu.

V poklidném kraji jižního Švédska náhle zmizí realitní makléřka Louisa Åkerblomová, aktivní členka metodistické církve, vzorná manželka a matka. Pro její zmizení neexistuje žádné vysvětlení ani motiv.

Komisař Kurt Wallander, který má se svým týmem případ vyšetřit, od samého začátku tuší, že Louisa už není mezi živými.

Mezitím v Jihoafrické republice zahájil prezident de Klerk spolu s Nelsonem Mandelou dlouhou cestu ke svobodě a zrušení apartheidu. Proti nim však stojí nelítostné síly, které se neštítí žádného zvěrstva. Wallander se najednou proti své vůli ocitá uprostřed tajného spiknutí, jehož cílem je uvrhnout Jižní Afriku do bezedného zoufalství. Nezbývá mu než s nasazením vlastního života zabránit ohavnému zločinu, který by znamenal přehrazení toku dějin.

Nakladatelství Albatros přináší knihu, která se stala vítězem literární soutěže Albatrosu 2013. Na orlích křídlech je napínavý příběh pro děti od Ilony Fišerové. Rukopis knihy zvítězil v Literární soutěži nakladatelství Albatros na téma „Dobrodružství ve 21. století“ za rok 2013. Autorka vystavěla příběh na dvou hlavních tématech, pašování vzácných ptáků a landkitingu, jízdě na prkně s tažným drakem, přičemž obě témata vtipně pojí motiv letu a křídel. Příběh vkusně a poutavě dotváří barevné komiksové ilustrace Petra Morkese.

V knize Na orlích křídlech autorka bravurně kombinuje dobrodružství a vážnější témata - nelegální obchod se vzácnými ptáky, utváření vztahu mezi otcem a synem po matčině smrti, opatrné našlapování v prvních láskách. V příběhu rezonuje tradice klasické dobrodružné literatury pro děti a vypravěčského umění autorů, k nimž patří například Enid Blytonová (i zde skupina dětí řeší záhadu, která se později ukáže jako zločin). „Děj je napsán velmi svižně, s ojedinělým citem pro tempo vyprávění. Navíc rukopis jako jeden z nemnoha velmi přesně splňoval zadání,“ upřesňuje Petr Eliáš, člen poroty a odpovědný redaktor nakladatelství Albatros, důvody, proč právě rukopis Ilony Fišerové v soutěži zvítězil.

Na závěr jedna pozvánka. V pondělí 31. 3. 2013 se uskuteční autogramiáda a beseda Zdeňka Svěráka. Uskuteční se v knihkupectví Knihy Dobrovský v prostorách OC Letňany. Začátek je naplánován na 17 hodin. Přináší nakladatelství Fragment.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!