Divadlo D21 připravilo pro své diváky inscenaci Ortel od Franze Kafky

Divadlo D21 připravilo pro své diváky inscenaci Ortel od Franze Kafky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


„Vždyť jsi byl vlastně nevinné dítě, nebo ještě lépe řečeno, byl jsi ďáblův člověk!“

Je podzimní noc z 22. na 23. září 1912 a Franz Kafka, čerstvě zasažen láskou k berlínské dívce Felici Bauerové, píše svůj Ortel. Je překrásné jaro, neděle dopoledne a Jiří Bendemann, čerstvě zasnoubený mladý muž, píše dopis svému příteli. Nic nenasvědčuje tomu, že by tento jarní den byl něčím výjimečný. Jenomže je tu otec a jisté podivné události, které se přihodily od smrti matky.

Scénář na motivy povídky Ortel a motivů z Kafkova díla napsal režisér inscenace a zároveň umělecký šéf Divadla D21 Jiří Ondra, Ortel je pro něj jisté předurčení: „Pro mě je Ortel živým pobytem ve snu, ze kterého se člověk probudí, ale opět do dalšího snu. Nechci říkat, že ten sen je zlý, to by bylo zavádějící, je spíš něčím děsivý, ale přesto ve své děsivosti může být směšný, pokud v tom snu člověk pohlédne sám na sebe a řekne si: co tady vlastně dělám. Pro mě je Kafka autor, který rozhodně není symbolem nějakého "depresivně existenciálního vakua“, ale pohybuje se na samé hraně temné grotesky. Jeho zdánlivě složitý jazyk je ve skutečnosti zprostředkovatelem silného obrazu, který si lze před sebou zcela hmatatelně představit, a to se všemi smysly, které k obrazu náleží. Jde vždy o silné téma i pocit z atmosféry.“

Téma letošní sezóny je Rodina – kdo s kým a proč? A přesně na tahle témata se Ortel ptá: „Povídka obsahuje hlavní kafkovská témata a motivy (nevyrovnaný vztah k otci, ženám i sobě), a dokonce i narážky na konkrétní jména a osoby, o nichž sám autor později píše ve svých denících. Řekl bych, že hlavním tématem naší inscenace je nemožnost či neschopnost vyrovnat se světem rodičů a tím i se sebou samým,“ doplňuje k připravované inscenaci Jiří Ondra.

Premiéra: 28. března 2014

První repríza: 7. dubna v 19:30 hodin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo D21 nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo D21

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!