Brněnský JazzFest startuje. Ve čtvrtek se představí Brad Mehldau

Brněnský JazzFest startuje. Ve čtvrtek se představí Brad Mehldau

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Strhující tóny piana v podání jednoho z neoriginálnějších jazzových hráčů současnosti Brada Mehldaua odstartují již tento čtvrtek 6. března mezinárodní festival JAZZFESTBRNO. V Janáčkově divadle vystoupí král jazzového piana se svým dlouholetým triem a společně představí skladby z posledních alb Ode a Where Do You Start. Vedle nových neotřelých kompozic a originálních úprav jazzových standardů nezapře Mehldau ani svou zálibu v crossoveru a brněnské publikum se tak může těšit i na předělávky známých skladeb Jimiho Hendrixe, Chico Buarquea či Sufjana Stevense.

Brad Mehldau Trio má jedinečný zvuk, jemuž se snaží přiblížit celá řada jazzmanů všech generací. Vedle leadera exceluje na kontrabas Larry Grenadier a na bicí Jeff Ballard. Mehldau patří do nejvyšší ligy jazzových a crossoverových hudebníků a jeho umělecký vývoj inspiruje početné pokračovatele po celém světě. Svoji uměleckou pozornost dělí mezi celou řadu hudebních projektů na pomezí žánrů a svou parádní disciplínu, tedy hru v triu, si hýčká pouze pro výjimečné příležitosti.

Festival JAZZFESTBRNO představí během tří měsíců celou řadu výjimečných zahraničních hostů i špičky domácí scény. 14. dubna vystoupí v brněnské premiéře virtuosní libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf a o deset dní později zahraje kultovní varhanní trio Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart. Vedle nich dostanou prostor i polský vibrafonista Bernard Maseli, izraelský kytarista Assaf Kehati nebo mezinárodní formace Fly Agaric. Dramaturgie nezapomíná ani na domácí scénu, kterou bude reprezentovat například nové trio Roberta Balzara, kapela saxofonisty Rostislava Fraše s hostujícím italským pianistou světové úrovně Antoniem Faraem či aktuální projekty Romana Pokorného a Víta Křišťana. Festival uzavře čerstvý držitel Grammy za nejlepší vokální jazzové album Gregory Porter, který vystoupí v Bobycentru 25. května.

Informace ke koncertu Brada Mehldaua a zbývajícímu programu festivalu jsou k dispozici na www.jazzfestbrno.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Janáčkovo divadlo nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Janáčkovo divadlo

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!