Zahájení festivalu architektury v GVUO

Zahájení festivalu architektury v GVUO

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Výstavní sály Galerie výtvarného umění v Ostravě budou v březnu a dubnu věnovány architektuře, a to v rámci mezinárodního festivalu ARCHIKULTURA 2014. V ostravském Domě umění budou uvedeny čtyři z výstav, které VI.: ročník festivalu nabízí. Návštěvníky krajské galerie seznámí s tvorbou slavného izraelského architekta Zvi Heckera, dánskou architekturou, dílem barcelonského studia BAND a sbírkou Světoví architekti o architektuře.

Ve čtvrtek 6. března 2014 v 17 hodin bude v Galerii výtvarného umění v Ostravě zahájen 6. ročník mezinárodního festivalu architektury, umění a designu ARCHIKULTURA 2014, a to za osobní účasti architektů, jejichž práce budou ostravském Domě umění vystaveny. Vernisáž uvede Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), zahájí ji kurátoři výstav Kabinetu architektury Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec a osobně s zúčastní architekti Zvi Hecker, Josep Ferrando, Eugeni Bach a Tadeusz Barucki.

Hlavním lákadlem bude výstava tvorby izraelského architekta Zvi Heckera: Cesta hledání, která na vybraných projektech odhalí Heckerovi invenční způsoby řešení architektonického zadání. Výstava Dánská architektura poodhalí silnou identitu tamní tvorby, která proslula minimalismem a trvale udržitelnou funkčností. Svěžím a pozoruhodným návrhům katalánského studia BAND (Barcelona Architecture ´N´ Design) bude věnována stejnojmenná výstava. Mimořádná expozice Světoví architekti o architektuře pak zpřístupní unikátní kolekci záznamů a přepisů úvah světoznámých architektů o architektuře spolu s jejich fotografiemi. Záznamy nahrával po několik let architekt Tadeusz Barucki, který svou sbírku do Ostravy přiváží.

 „Jsem rád, že se Kabinetu architektury daří představovat jak tvorbu světových hvězd, tak mladých nadějí architektury,“ říká kurátor výstav Tadeáš Goryczka a zdůrazňuje: „Ostravskému publiku se naskýtá jedinečná příležitost osobně se potkat s takovou ikonou architektury, jakou pan Zvi Hecker je, neměli by si ji nechat ujít ani odborníci a studenti, ani zájemci z řad veřejnosti, nebude se opakovat.“

Výstavy budou k vidění do 27. dubna 2014 a zájemci mohou naštívit také bohatý kulturní program, který výstavy doprovodí. První komentovanou prohlídku povede osobně větoznámý izraelský architekt Zvi Hecker 6. března již od 15 hodin před vernisáží, následující den zájemce svou tvorbou provedou barcelonští architekti Josep Ferrando a Eugeni Bach.

Expozice budou v Domě umění GVUO otevřeny vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Plné vstupné na jednu výstavu činí 20 Kč a zlevněné 10 Kč, do celého Domu umění je vstupné 50, resp. 25 Kč. Volný vstup je v neděli.

O festivalu:

ARCHIKULTURA 2014 V GALERII VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V OSTRAVĚ

VI. ročník mezinárodního festivalu architektury, designu a umění: architektonická témata v  tom nejširším pojetí!

Doprovodné programy v GVUO

  • Čtvrtek 6. 3.   14:00    Tisková konference k zahájení festivalu
  • Čtvrtek 6. 3.   15:00    Komentovanou prohlídku své výstavy povede osobně Zvi Hecker
  • Čtvrtek 6. 3.   17:00    Vernisáž – slavnostní zahájení výstav v Domě umění, Jurečkova 9, Ostrava
  • Pátek    7. 3.  15:00    Komentovanou prohlídku povedou osobně J. Ferrando a E. Bach ze studia BAND
  • Pondělí 10. 3.17:00    Výstavu Dánská architektura navštíví velvyslanec Dánského království v ČR Christian Hoppe
  • Čtvrtek 13. 3. 17:00    Radovan Lipus: Přednáška a projekce filmu Izrael: Pokračovatelé Alfreda Neumanna z cyklu Šumné stopy
  • Čtvrtek 20. 3. 16:30    Komentovaná prohlídka výstav festivalu Archikultura 2014

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Galerie výtvarného umění v... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!