Festival LiterARTura se letos zaměří na fotografii. Podtitulem tohoto ročníku jsou Knihy v dobrém světle

Festival LiterARTura se letos zaměří na fotografii. Podtitulem tohoto ročníku jsou Knihy v dobrém světle

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již 5. ročník festivalu knihy o umění LiterARTura 2014, který bude od 3. do 30.března probíhat v prostorách obchodního centra DBK Budějovická, nese podtitul Knihy v dobrém světle. Každý březnový čtvrtek svou fotografickou tvorbu postupně představí fotografové a
spisovatelé Antonín Kratochvíl, Michal Petrov, Michal Cihlář a zástupci „Slovenské nové vlny“ Tono Stano, Vasil Stanko, Rudo Prekop a Martin Štrba.

Pátý ročník festivalu knihy o umění LiteArtura 2014 stejně jako v předchozích letech připravilo DBK Budějovická ve spolupráci s knihkupectvím Týnská a předními českými vydavatelstvími. Pro návštěvníky je nachystán zajímavý doprovodný program a především festivalové knihkupectví, které nabídne v -1. patře obchodního domu to nejlepší z fotografických a uměleckých publikací na našem trhu.

Tvůrci festivalu se budou snažit odpovědět na otázku, co je na fotografování tak fascinujícího, že po léta přitahuje zástupce všech generací. „Asi je to ta síla, kterou v sobě fotografie má, když ve správnou chvíli zachytí jedinečný okamžik, stávající se tak nezapomenutelným. Velkou úlohu při pořízení dobré fotografie hraje světlo, které dokáže i z průměrného záběru vytvořit malé umělecké dílo. A právě čekání na světlo je pro fotografy tím nádherným a fascinujícím dobrodružstvím,“ vysvětluje Monika Kasanová, manažerka festivalu, a dodává: „Právě proto jsme letošnímu ročníku dali podtitul Knihy v dobrém světle.

Festival každoročně doplňuje doprovodný program – i letos nabídne každý březnový čtvrtek setkání se zajímavými autory a tvůrci. Jako první se o své zážitky a zkušenosti podělí Antonín Kratochvíl, který představí svou knihu PERSONA, zachycující černobílé portréty slavných hvězd i hvězdiček, obyčejných lidí i skutečných osobností. Doprovodný program pak 27. 3. uzavře setkání s představiteli „Slovenské nové vlny“ 80. let. Na autogramiádu stejnojmenné knihy přijali pozvání: Tono Stano, Vasil Stanko, Rudo Prekop a Martin Štrba.

Kniha vychází k výstavě, pořádané Galerií hlavního města Prahy, která poprvé souhrnně zkoumá fenomén silné generace slovenských studentů pražské FAMU, již v polovině osmdesátých let výrazně vstoupili na scénu tehdejší československé fotografie.

Fotografická výstava Ze života kanálů

Za ilustracemi k letošnímu festivalu stojí uznávaný český výtvarník Michal Cihlář, jehož fotografická výstava Ze života kanálů bude k vidění po dobu konání festivalu v DBK Gastro. Dlouhodobý fotosběr „portrétů“ kanálů představí na první pohled snad banální téma zábavně a neobyčejně výtvarně. Výstava je volně přístupná v otevírací době DBK Budějovická.

Speciální program pro dětské publikum

Ani letos nezapomínají tvůrci festivalu na nejmenší návštěvníky. V sobotu 22. března od 14 hodin je pro děti připravena tvůrčí dílna nazvaná KVĚTY PETU. Pod vedením výtvarnice Veroniky Richterové se děti naučí, jak vyrobit z použité PET lahve krásnou květinu a jak ji pak správně vyfotografovat. Tvůrčí dílna je určena dětem od 5 let.

Kompletní program a více informací naleznete na: www.dbkpraha.cz/pozvanka.php

PŘEHLED DOPROVODNÉHO PROGRAMU FESTIVALU LITERARTURA 2014

Čt 6. 3. / 17.00 Antonín Kratochvíl: PERSONA -  beseda s autorem a autogramiáda
Čt 13. 3. / 17.00 Michal Petrov: RETRO CS -  beseda s autorem a autogramiáda
Čt 20. 3. / 17.00 Michal Cihlář a Veronika Richterová: Z KUBY A KAMBODŽI a K PETU A
Setkání s autorskou dvojicí a autogramiáda
Čt 22. 3. / 14.00 Veronika Richterová: KVĚTY PETU - workshop pro děti od 5 let
Čt 27. 3. / 17.00 Tono Stano, Vasil Stanko, Rudo Prekop a Martin Štrba: SLOVENSKÁ NOVÁ VLNA - setkání s fotografy a autogramiáda

Vstup na doprovodný program je zdarma. Besedy s autory proběhnou v 1. patře v kavárně Gaviota, Workshop pro děti v -1. patře v DBK Gastro.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!