Literární novinky - Proč existuje svět, Volání rodu a křest knihy Karla Pacnera

Literární novinky - Proč existuje svět, Volání rodu a křest knihy Karla Pacnera

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Proč existuje svět? - Jim Holt, Nakladatelství Prostor

Titul a podtitul knihy zcela přesně charakterizuje ústřední téma této monografické práce. Nejde o práci odbornou, filozofickou či kosmologickou, nýbrž psanou z živé osobní potřeby a určenou všem, kdo si někdy položili otázky typu „Proč je svět?", „Proč jsem já?", „Existuje Bůh?".

Ačkoliv Holtova kniha čtenáře uvádí do tajů kosmologie, matematiky, filozofie a teologie, je skutečně napsána jako napínavá detektivka.

Jim Holt je americký filozof a spisovatel, dlouholetý přispěvatel periodik The New Yorker, London Review of Books, The New York Times a dalších. Jeho první knihou je Stop Me If You've Heard This. A History and Philosophy of Jokes (Zaražte mě, jestli už to znáte. Historie a filozofie anekdot, 2008). Žije v New Yorku.

Volání rodu - Petra Hanáková, Libuše Heczková, Eva Kalivodová a Kateřina Svatoňová, Nakladatelství Akropolis

Kniha shrnuje texty Petry Hanákové, Libuše Heczkové, Evy Kalivodové a Kateřiny Svatoňové, které v  letech 2005–2011 v rámci Centra genderových studií FF Uk společně promýšlely možnosti genderové analýzy v literární, filmové a kulturní teorii a kritice. Texty vzniklé v této době ukazují nezpochybnitelnost genderového úhlu pohledu, ale zároveň také jeho úskalí. Kniha je členěna do tří kompaktních – a možno říci i kontroverzních – částí, jejichž názvy jsou příznačně inspirovány filmem Věry Chytilové Ovoce stromů rajských jíme – „Zakázané ovoce" je věnováno metodám genderového psaní, „Vyhnání z ráje" shromažďuje konkrétní filmové a literární analýzy a „Očistec" tematizuje zejména záludnosti ženské tvorby. Kniha spojuje odborné statě, recenze, kritiky a rozhovor vydané jak v akademických publikacích, tak časopisecky. Fotografie na obálce je převzata z českého filmu Volání rodu (foto Karel Šebík).

A nakonec jedna pozvánka. Ve čtvrtek 30.1. se bude od 17 hodin konat křest nové knihy Karla Pacnera, Lidé v mé paměti. Kmotrem knihy bude dr. Jaroslav Šedivý, historik a diplomat. Akce se uskuteční v Literární kavárně knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Pořadatelem je nakladatelství Academia.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!