Literární novinky - Jan Palach, Linda Baarová a Věda jde k lidu

Literární novinky - Jan Palach, Linda Baarová a Věda jde k lidu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Opět je tu další příliv knižních novinek. Tentokrát zejména z literatury faktu – o vědě, Lídě Baarové či Janu Palachovi.

Jan Palach - Zpráva o životě, činu a smrti českého studenta  - Jiří Lederer, Nakladatelství Malý Princ

V lednu se opět slavil týden Jana Palacha. U této příležitosti znovu vyšla v nakladatelství Malý Princ zajímavá publikace se zaměřením na tuto významnou postavu českých dějin.

Kniha o Janu Palachovi významného a uznávaného českého novináře a publicisty Jiřího Lederera se zařadila již při prvním vydání v roce 1990 mezi základní literaturu k tomuto odvážnému a tragickému příběhu naší novodobé historie.

Kniha přináší Palachův životní příběh přirozeně na pozadí dobových událostí v Československu, zaměřuje se ale i na podobné případy jinde v Evropě. Kniha je autorovým přístupem – houževnatostí ve snaze zahrnout veškeré relevantní informace k případu a zároveň snahou o nezaujatost a citlivost při jejich interpretaci – dílem vysoké novinářské profesionality a stále aktuálním textem o jedinečné osobnosti Jana Palacha i jedinečné době.

Věda jde k lidu - Doubravka Olšáková, Edice: Šťastné zítřky, Nakladatelství Academia

Kniha Věda jde k lidu! vysvětluje, proč se stala popularizace vědy jedním ze základních stavebních kamenů komunistického režimu, i to, jak se změnilo postavení vědce a inteligence po roce 1948. Mapuje totalitní mechanismy popularizace vědy a odkrývá její indoktrinační potenciál, který komunistická moc využívala beze zbytku.

Linda Baarová – Krása je hřích - Vladimír Přibský, Nakladatelství Malý Princ

Publikací Lída Baarová Krása je hřích se završuje volná trilogie románů, které pojednávaly o osudech významných českých hereček ve třicátých letech.

Knihy spojuje velké téma, tím tématem je odvaha jít si za svým, stát si na svém názoru bez ohledu na to, že společenská situace po nás žádá, abychom se chovali jinak. Jak Adina Mandlová, tak Nataša Gollová spolu s Lídou Baarovou byly po válce v roce 1945 označeny za kolaborantky. Je na každém člověku, aby posoudil, zda toto označení bylo na místě.

Na závěr Vás pozveme na brněnské uvedení knih Ladislava Chateau Vlak do Výmaru a Jiřího Padevěta  Průvodce protektorátní Prahou. Obě knihy jsou velice zajímavé a rozhodně si zaslouží Vaší pozornost.

Uvedení se uskuteční v literární kavárně knihkupectví Academia na Náměstí Svobody v Brně. Datum konání je 28. ledna v 17 hodin.

Na akci Vás zve nakladatelství Host a Academia.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!