Zářivý Krystal Bohumila Kubišty

Zářivý Krystal Bohumila Kubišty

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Kubištovo dílo i odkaz zmapuje výstava v ostravské krajské galerii

Výstava Bohumila Kubišty, jím inspirovaných současníků i následovníků bude vrcholem výstavního roku 2014 v Moravskoslezském kraji i celé České republice. Výstavu s názvem Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905–2013 uvede v říjnu Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Čtvrtek 2. října 2014 si již nyní mohou v diáři označit všichni milovníci umění a historie. V ostravském Domě umění bude ten den slavnostně zahájen velkorysý výstavní projekt, který má ambici důkladně zmapovat život, dílo a dějinný kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty i jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho současníků a pokračovatelů. Návštěvníci výstavy se mohou vedle Kubištových pláten těšit také na díla dalších autorů zvučných jmen, jako je např. Emil Filla, Vincenc Beneš, Antonín Procházka, Jan Zrzavý, Josef Váchal, Josef Šíma, František Muzika, Jindřich Štyrský a další. Výstava představí kolem padesáti autorů.

Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána,“ vysvětluje očekávané přínosy projektu Karel Srp, který vede tým historiků umění a kurátorů připravujících Kubištovu retrospektivu. Díky zevrubným archivním výzkumům odhalí výstava a doprovodná výpravná publikace i dosud neznámé peripetie dobrodružného života Bohumila Kubišty, který zemřel na španělskou chřipku téměř záhy poté, co přežil 1. světovou válku v roli důstojníka dělostřelectva.

Galerie výtvarného umění v Ostravě avizovanou výstavou naváže na úspěšné projekty Sváry zření, Černá slunce a Jan Zrzavý: Božská hra, které v uplynulých letech k Ostravě přitáhly pozornost nejen odborné, ale i široké laické veřejnosti a vyvolaly mimořádně úspěšné ohlasy. „Umělecká hodnota vystavených děl bude nevyčíslitelná, teoretická vysoce překračuje částku 1 miliardy korun,“ vysvětluje ředitel krajské Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Na přípravě projektu spolupracuje několik desítek kulturních organizací, a to jak českých, tak zahraničních. Hlavním kurátorem a autorem koncepce výstavy „Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905–2013“ je známý český historik umění Karel Srp, který pro projekt sestavil autorský tým, v němž kurátoři Galerie výtvarného umění v Ostravě spolupracují s kolegyněmi z Národní galerie v Praze. Architektem výstavy bude Tomáš Svoboda, stejně jako v případě předešlých, tolik úspěšných projektů uvedených v GVUO Sváry zření, Černá slunce či Jan Zrzavý: Božská hra.

GVUO tak pokračuje v přípravě zásadních výstavních počinů, které působí jako kulturní a společenský magnet jak pro širokou, tak odbornou veřejnost, a to nejen v obrysech Moravskoslezského kraje, ale i celé České republiky a střední Evropy.

Výstava „Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905–2013“ bude slavnostně zahájena vernisáží ve čtvrtek 2. 10. 2014 a potrvá do 4. 1. 2015. Expozice bude v Domě umění GVUO otevřena denně krom pondělí v čase 10 až 18 hodin. Plné vstupné bude činit 100 Kč a zlevněné 50 Kč, volný vstup v neděli bude zachován.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Galerie výtvarného umění v... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!