Festival krátkých filmů Praha představí již podeváté to nejlepší z krátkometrážní tvorby

Festival krátkých filmů Praha představí již podeváté to nejlepší z krátkometrážní tvorby

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Devátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který organizuje tým Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se uskuteční v pražském kině Světozor od 16. do 19. ledna.

Mezinárodní soutěži se letos o Hlavní cenu s finanční odměnou dva tisíce eur a dvě Zvláštní uznání poroty utká osmnáct filmů. Pestrou soutěžní mozaiku, vybranou z více než tisícovky filmů z 35 zemí, letos tvoří příběhy z Austrálie, České republiky, Číny, Dánska, Francie, Islandu, Kanady, Nepálu, Německa, Rumunska, Spojených států, Španělska, Švédska a Velké Británie.

Sekce Panorama každoročně představuje krátké filmy, jež bodovaly na prestižních festivalech a v hlasováních akademií. Letos uvede filmy, které si jako své favority vybraly festivaly v Cannes (Safe, Jižní Korea) a Berlíně (Soud, Francie), evropská, americká a britská filmová akademie (Smrt stínů, Belgie, Sophia a Richie, USA a Plavec, UK).

Jedním z nejzajímavějších programů tohoto roku jsou bezpochyby dvě sekce prezentující krátkometrážní tvorbu australské skupiny filmařů tvořících ve společné produkcí s názvem Blue Tongue Films. Na svém kontě mají již dvacet krátkých, pět celovečerních filmů a jednu nominaci na Oscara. Program Blue Tongue Films nabídne jejich dvanáct krátkých filmů, které vznikly od roku 2003 do současnosti.

Populární sekce experimentálních forem a nových médií Labo představí například nový krátký film nizozemského animátora a režiséra Rosta Osamělé kosti nebo strhující několikaminutový portrét výtvarníka Stručná historie Johna Baldessariho, provázený krásným zvučným hlasem Toma Waitse.

K divácky nejoblíbenějším sekcím festivalu tradičně patří ta tematická; v letošním roce je sestavena z filmů zachycujících Divné dny, které se nám tak někdy přihodí. Program nabídne například francouzský film Unaven být krásným s Denisem Lavantem v hlavní roli nebo odhalení, s kým že si to přes vysílačku povídá Sandra Bullocková ve svém nejnovějším filmu Gravitace.

Domácí krátkometrážní produkce bývá obvykle zastoupena především studentskými filmy. Letos se v programu kromě filmů natočených v předcházejícím roce na pražské FAMU a písecké FAMO představí také hudební klip Jakuba Šmída, režiséra filmu Neplavci, který v uplynulých dvou letech zazářil na mezinárodních festivalech, a nový krátký film režiséra Martina Krejčího Strach.

Brutal Relax Show je „půlnoční“ program pro diváky se zálibou ve filmech s prvky hororu, trashe či zcela nespoutané imaginace. Zve například na příběh o Vlámech a Valonech zápolících o bowlingovou kouli, lásce až za hrob, o Richardovi, který v noci vídá věci, které by jiného zabily, pomstě vánočních stromků, o celosvětové noční můře, jejímž hrdinou můžete být právě vy, a na jednu brutálně vyladěnou operní árii… Sobotní noční show bude provázet herečka Simona Babčáková.

Cenu diváků zvolí publikum napříč všemi sekcemi.

Vstupenky na jednotlivé bloky budou v prodeji za 80 Kč.

Další informace na oficiálním webu Festivalu krátkých filmů Praha: www.pragueshorts.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!