Poslední odměna, nejočekávanější studentský film letošního roku, už zítra v Lucerně

Poslední odměna, nejočekávanější studentský film letošního roku, už zítra v Lucerně

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Poslední odměna, nejočekávanější studentský film letošního roku, se již dočkal své premiéry v Sezimově Ústí. Ještě předtím, než bude ke shlédnutí na internetu, máte možnost vidět ho 20. prosince ve 20:30 v pražské Lucerně.

Snímek na motivy povídky Terryho Pratchetta, tvůrce fantastické Zeměplochy, má na svědomí Ladislav Plecitý, student Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Sám se ujal režie i scénáře. Poslední odměna je jeho absolventský film. Ladislav Plecitý je vůbec prvním českým režisérem, jemuž Terry Pratchett osobně udělil svolení k natáčení filmu podle jeho díla.

Hlavním hrdinou Poslední odměny je Kevin Jareš (Jarek Hylebrant), spisovatel, který se proslavil fantasy ságou o Barbaru Erdanovi (Marko Igonda). I přesto, že je slavný, úspěšný a bohatý, něco mu v životě chybí. Úspěch si vybírá daň na jeho osobním životě. Proto se rozhodně udělat radikální krok – napíše poslední knihu, v níž nechá svého hrdinu, Barbara Erdana, zemřít. Ten se však druhý den zcela nečekaně zhmotní u jeho dveří a žádá po něm svou poslední odměnu- navěky žít a hodovat v jeho domě. Tím rozpoutává kolotoč událostí a změn, během nichž se musí Kevin vyrovnávat nejen s problémy se svou přítelkyní (Lenka Zahradnická) a chamtivým agentem (Tomáš Matonoha), ale také s tím, že se mu do obýváku nastěhoval dvoumetrový válečník z fantasy světa.

Sám režisér a scenárista Ladislav Plecitý o filmu říká: „Není to jen čistokrevná fantasy nebo prvoplánová komedie, ale řeší poměrně závažná traumata hlavní postavy a několik velmi zajímavých problémů. V čem je pravé štěstí, co nás naplňuje, čemu věříme? Co dělat, když ztratíme milovanou osobu? Jak moc je důležité snít? Jak se vyrovnat se světem, ve kterém vám nikdo nerozumí? Pozoruhodný je také konflikt Barbara Erdana, který je zvyklý rozpoznávat zlo na první pohled, s prostředím plným přetvářky, lží a prospěchářství. Tohle všechno je ale víceméně jen pozadí příběhu. Nejdůležitější pro mě je, aby se diváci během filmu bavili, na konci možná trochu dojali a hlavně o filmu diskutovali. Protože existuje několik možností, jak si to, co se v Poslední odměně odehraje, interpretovat. Každý si to může vyložit po svém.“

Program celého večera ovšem nezahrnuje pouze promítání středněmetrážního filmu Poslední odměna, který čítá zhruba 40 minut. Jako předfilmy se představí další dva absolventské snímky z Písecké filmové akademie a to poetická, dobová komedie „Podoba lásky“ (2013, 20 minut, hrají: Pavel Zedníček, Pavel Nový, Ljuba Krbová, Kristýna Hrušínská, režie: Matěj Balcar) a krátkometrážní drama „Strejda“ (2013, 15 minut, hrají: Ondřej Malý, Ondřej Havel, Nela Boudová režie: Marek Ciccotti). Všechny filmy představí herci a tvůrci osobně.

Premiéra je přístupná veřejnosti, lístky lze zakoupit v předprodeji nebo na pokladně kina Lucerna (Vodičkova 36, Praha 1), každý den od 12 do 21 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!