Rytmy Afriky roztančí listopadovou Prahu

Rytmy Afriky roztančí listopadovou Prahu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Záměrem Rytmů Afriky je představit různé podoby africké kultury a současně také upozornit na možnosti smysluplné pomoci africkým zemím. V rámci festivalového večera se kromě mnoha hudebníků a tanečníků představí cca 10 neziskových organizací působících v České republice. Jak vy sami můžete přispět ke zlepšení situace v Africe? Přijďte, uvidíte, podpoříte!

Program 8. ročníku bude ve znamení dvou hvězd guinejské hudby. Jedné melodické, druhé rytmické!

S vlastní kapelou se představí Djeli Moussa Condé, africký griot „vyprávěč příběhů“, jeden z nejlepších hráčů na koru na světě. Djeli Moussa Condé žije od roku 1993 ve Francii. Ve světě world music není žádný nováček, i když první sólové album vydal až skoro v padesáti letech. Jeho služeb coby virtuóza na západoafrickou koru využili takoví světoznámí velikáni, jako Salif Keïta, Richard Bona, Manu Dibango, Mory Kanté nebo Césaria Evora. S úspěchem svou hudbu představil na mnoha koncertech a festivalech po celém světě, s oblibou vystupuje na akcích s humanitárním podtextem. Zpívá v několika afrických jazycích (Malinké, Bambara, Wolof) a i ve francouzštině.

Tonton Sylla – „King of Conakry“, slavný guinejský hráč na djembe, žák legendárního Famoudou Konate (v jeho kapele působil jako sólista). Působí napůl v Německu a napůl ve svém rodišti v Conakry, kde je považován za jednoho z lídrů nové hudební generace.

V České republice již několikrát vystupoval a pravidelně zde vede bubenické workshopy.  Patří v současnosti ke světové špičce afrických perkusionistů. Spolupracoval s mnoha legendami africké tradiční hudby a sám vydal již tři alba. Na Rytmech můžete okusit jeho energií nabitou hudbu, kterou podpoří skupina domácích bubeníků.

Domácí scénu okouzlenou magií africké hudby bude opět reprezentovat několik projektů. Z Brna dorazí Tubabu duo a jejich minimalistické pojetí rytmů z Mali. Podruhé na festivalu vystupující česko-americká formace Marimba Mama s unikátním zvukem tří marimb - tradičních afrických dřevěných xylofonů. Trio Ancient Groove, které prezentuje svébytnou podobu world music mísící tradice západoafrické, japonské i evropské. Novinkou připravenou speciálně pro festival je „Báseň z kabelky", tanečně-hudební představení několika tanečnic a bubeníků s výtvarným doprovodem. A na závěr taneční set Dj Sukiho.

Více na http://www.rytmyafriky.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!