16. Festival francouzského filmu v České republice

16. Festival francouzského filmu v České republice

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


16. ročník Festivalu francouzského filmu uvede deset předpremiérových titulů, v jejichž čele stojí letošní Zlatou palmou v Cannes oceněné drama Abdellatifa Kechiche
ŽIVOT ADÈLE (La vie d’Adèle). Tvorbu tohoto významného francouzského režiséra připomene festival pěti jeho snímky v rámci sekce Pocta Abdellatifu Kechichovi. Pražská část festivalu dále nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky s devíti snímky, které se utkají o cenu diváků. Zvláštní uvedení připomene životní jubileum Jeana-Paula Belmonda filmem MUŽ Z RIA (L’Homme de Rio) režiséra Philippa de Broky. Na programu nebude chybět ani divácky oblíbený Večer krátkých filmů.

Předpremiéry distribučních titulů:

- ŽIVOT ADÈLE (La vie d’Adèle) je titul posledního filmu významného režiséra tuniského původu Abdellatifa Kechiche, který letos šokoval a zároveň nadchnul kritiky a publikum na festivalu v Cannes a odnesl si odtud nejvyšší ocenění - Zlatou palmu. Film vypráví o strhující lásce dvou hledajících se dospívajících dívek. 

- 17 DÍVEK (17 filles) je film natočený podle skutečné události, kdy se 17 gymnazistek na malém městě rozhodlo společně ve stejnou dobu otěhotnět a svůj plán dotáhnout do konce.  

- S MOLIÈREM NA KOLE (Alceste à bicyclette) je novodobá filmová adaptace Molièrova Misantropa. V příběhu o přátelství, ztracené a znovunalezené herecké vášni excelují herci Lambert Wilson a Fabrice Luchini. 

- CAMILLE CLAUDEL 1915 (Camille Claudel 1915) přináší příběh sochařky, někdejší milenky Augusta Rodina a sestry básníka Paula Claudela, internované vlastní rodinou do ústavu pro choromyslné. Režisér Bruno Dumont obsadil do hlavní role vynikající Juliette Binocheovou.

- JEPTIŠKA (La Religieuse) je nové filmové zpracování světoznámé literární předlohy v režii Guillauma Niclouxe. Drama o boji za svobodu představí stoupající hvězdu francouzského filmu Pauline Etienneovou v roli šestnáctileté dívky poslané v 18. století proti své vůli do kláštera.

- VELKÝ ZÁVOD (La Grande boucle) je komedie z prostředí známé cyklistické soutěže Tour de France. Hlavní hrdina, v podání francouzského herce Clovise Cornillaka, se rozhodne vzbouřit se svým životním peripetiím a splní si svůj sen. Zúčastní se nejslavnějšího cyklistického závodu na světě.

- JEN 17 (Jeune & jolie) je nejnovějším počinem ceněného režiséra Françoise Ozona, který film letos představil v hlavní soutěži v Cannes. Portrét sedmnáctileté dívky ve čtyřech ročních obdobích přináší pohled na sexuální dospívání a na téma prostituce.

- MÁ VLAST (Né quelque part) zpracovává s humorem aktuální téma africké imigrace do Evropy. Ve vedlejší roli se představí známý francouzský komik marockého původu Jamel Debbouze.

- PARCHANTI SPÍ DOBŘE (Les Salauds) je nový snímek režisérky Claire Denisové s charismatickým Vincentem Lindonem a krásnou Chiarou Mastroianniovou v hlavních rolích. Napínavý příběh pomsty a odkrývaných rodinných tajemství se odehrává v současné Paříži.

- OPERATION LIBERTAD (Opération Libertad) se odehrává v roce 1978, kdy ilegální levicová skupina obsadí curyšskou banku podporující jihoamerické diktátory. Režisér Nicolas Wadimoff nabízí alegorii k současné geopolitické situaci.

V Soutěži – Výběru české kritiky se o Cenu diváků utkají filmy zvolené českými filmovými novináři.  V letošním výběru se objeví nové filmy, které měly světovou premiéru na festivalu v Cannes či Karlových Varech: Henri (režie Yolande Moreauová), Chvíle setkání (režie Jérôme Bonnell), Život Adèle (režie Abdellatif Kechiche), Michael Kohlhaas (režie Arnaud des Pallières), Zámek v Itálii (režie Valeria Bruni-Tedeschiová) a Minulost (režie Asghar Farhadi). Dále sekce představí Velký závod (režie Laurent Tuel), animovaný film Aya (režie Clément Oubrerie a Marguerite Abouetová) nebo oceněný debut mezinárodního festivalu Fresh Film Fest Apači (režie Thierry de Peretti).

V rámci 16. ročníku Festivalu francouzského filmu se budou moci čeští diváci seznámit s dílem Abdellatifa Kechiche. V sekci Pocta: Abdellatif Kechiche bude uvedeno všech pět dosavadních filmů tohoto talentovaného, původem tuniského herce a režiséra. Kromě jeho debutu Voltairova chyba, který získal v roce 2001 Cenu za nejlepší debut na Mostře v Benátkách, uvede festival i jeho další filmy ověnčené řadou festivalových cen.

Součástí festivalu bude i tradiční a divácky oblíbený Večer krátkých filmů sestavený ze snímků mladých francouzských režisérských talentů uvedených na světových filmových festivalech. Sekce Filmové hity se ohlédne za nejlepšími distribučními tituly let 2012 - 2013. Diváci se mohou těšit na filmy Pěna dní režiséra Michela Gondryho, Kapitál režiséra Costy-Gavrase, Renoir režiséra Gillese Bourdose (film reprezentuje Francii v soutěži o Oscara 2014), Láska všemi deseti režiséra Régise Roinsarda a další.

Festival se koná v šesti partnerských kinech: v Kině 35 Francouzského institutu v Praze,
v kinech sítě Europa Cinemas (Praha: Světozor, Lucerna, Brno: Scala, České Budějovice: Kotva) a v pražském multikině CineStar Anděl.
Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.
Vstupné na festivalové projekce činí 90 Kč.

www.festivalff.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!