5 Ostrava Kamera Oko 2013 je v plném proudu!

5 Ostrava Kamera Oko 2013 je v plném proudu!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Mezinárodní filmový festival se zaměřením na kameramanskou tvorbu

Oficiální výběr nejzajímavějších festivalových filmů opět v české premiéře. Velká retrospektiva současného slovenského filmu. Workshopy a prezentace. Ostrava Kamera Oko dobývá Prahu. Pátý ročník Mezinárodního kameramanského filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO) proběhne v sedmi dnech v pěti sálech města Ostrava. Zahájení 27. září se opět odehrálo v industriálním centru Ostravy, Dolní oblasti Vítkovice. Festival zakončí portugalský snímek Mahjong v Multižánrovém centru Cooltour 3. října.

Slavnostní zahájení měli v rukách režiséři Jan Daňhel, Martin Ježek a Miroslav Bambušektvůrčího sdružení Argentum Vivum. Jejich filmový projekt KKK (Kousek - Křížová cesta - Kotouč), který se promítá ze tří promítaček (8mm-16mm-35mm) zahájí celý festival v pátek 27. září od 19:00 v industriálním prostoru Nových koupelen v Dolní oblasti Vítkovice. Mezi hosty letošního festivalu Ostrava kamera Oko patří slovenský režisér, producent a kameraman Robert Kirchnoff, který na festival zavítá k sekci Současný slovenský film. Diváci budou moct navštívit jeho masterclass k filmům Kauza Cervanová a Duch ve stroji. Kurátorský výběr krátkometrážních slovenských filmů představí Eva Križková a Eva Pavlovičová ze slovenského filmového magazínu Kinečko.

„Fascinující město Ostrava se definitivně stalo součástí světové mapy kameramanů díky před- vídavosti organizátorů před pěti lety. I jim patří naše gratulace, stejně jako všem těm, kdo tento významný festival podporují," uvedl k letošnímu ročníku prezident Evropské kameramanské federace IMAGO kameraman Nigel Walters.

„Festival si již vydobyl poměrně silné jméno, především zásluhou usilovné propagátorské činnosti naší kameramanské Asociace a také díky pozvaným hostům a osobnostem světové kultury, kteří festival v minulých ročnících navštívili, a nejen industriální look Ostravy s nadšením ocenili a veřejně propagovali," dodal k festivalu prezident Asociace českých kameramanů a vedoucí katedry kamery pražské FAMU Marek Jícha.

Pátý ročník festivalu Ostrava Kamera Oko představí osm filmových sekcí. 

Premiérové sekce

Oficiální výběr, „výkladní skříň" festivalu uvede v české premiéře pět filmů, které v posledním roce vzbudily pozornost na festivalech v Cannes, Berlíně, Benátkách či Locarnu. Oficiální výběr prezentují: ruský snímek Dlouhý a šťastný život (premiéra Berlinale, r. B. Chlebnikov, k. P. Kostomarov), portugalsko-francouzský Gebo a stín (premiéra Benátky, r. M. de Oliveira, k. R. Berta), francouzsko-americký Jimmy P. (premiéra Cannes, r. A. Desplechin, k. S. Fontaine) a vítěz Grand Prix Týdne kritiky v Cannes – italský Salvo (r. F. Grassadonia, A. Piazza). Kolekci uzavírá středometrážní snímek Mahjong (premiéra Locarno, r. J.Rui Guerra da Mata, J.P. Rodrigues, k. J. Magro). Navíc, v sekci Zvláštní uvedení, připomeneme další tvorbu některých z těchto kameramanů ve filmech Prorok (k. Stéphane Fontaine) a Zvítězit (k. Daniele Cipri).

Do Krátkometrážní soutěže bylo vybráno pět filmů z České a Slovenské republiky. Filmy Hommo ciris, Kniha o plánu, Korespondence, Staré cihly a Years reprezentují tvorbu studentů FAMU, DAMU, Filmové školy Písek a VŠMU, Bratislava.

Retrospektivy ve znamení významných výročí

Festival uvede k výročí rozdělení Česko-slovenské federace přehlídku Současný slovenský film. Ta představí reprezentativní výběr toho nejlepšího z aktuální slovenské kinematografie. První část tvoří celovečerní hrané a dokumentární filmy z posledních dvou let. Jedná se o filmy – Ďakujem, dobre Mátyáse Priklera, Můj pes Killer Miry Fornayové, Zázrak Juraje Lehotského, Kauza Cervanová od Roberta Kirchhoffa, Nový život Adama Oľhy a Křehká identita Zuzany Piussi. Vzhledem k zaměření festivalu na kameramanskou tvorbu nemůže v sekci chybět ani dokumentární film Duch ve stroji Roberta Kirchhoffa, který je věnovaný právě slovenským kameramanům.

Druhou část přehlídky tvoří kurátorský výběr ze současné slovenské krátkometrážní tvorby Kinečko uvádí.... „Sekcia predstavujúca súčasnú krátkometrážnu tvorbu na Slovensku leží presne v oblasti záujmu časopisu KINEČKO, ktorý sa od svojho vzniku orientuje predovšetkým na filmy, ktoré sú trochu menej na výslní a pritom sú kvalitatívne zaujímavé a hodné pozornosti. Pre festival Kamera – Oko pripravila redakcia KINEČKA kolekciu filmov vyprodukovaných slovenskými filmármi v priebehu posledných piatich rokov. Zároveň ide o filmy, ktoré umožnia divákom festivalu urobiť si prehľad v rôznych kameramanských prístupoch k formátu krátkeho filmu,“ říká šéfredaktorka slovenského filmového časopisu Kinečko Eva Križková.

Ve spolupráci s dramaturgy kina Ponrepo vznikla sekce Dvacet let Lva za kameru, která reflektuje výročí založení cen Český lev. Z dvaceti snímků, které tuto cenu dosud získali v kategorii kamera, byly vybrány starší ale vizuálně stále výjimečné filmy Jízda (kamera Fratišek A. Brabec), Krvavý román (kamera, režie: Jaroslav Brabec) a Lea (Vladimír Smutný).

Do sekce Zvláštní uvedení spadly další výrazné počiny českých kameramanů – snímky Ve stínu, Adama Sikory (vitěz ceny AČK i Český lev za rok 2012) a S tebou mě baví svět Petra Poláka – které v Ostravě reprezentují výroční ceny Asociace českých kameramanů. AČK udělila v tomto roce in memoriam Cenu za celoživotní přínos kameramanovi Petru Polákovi. Kromě dlouholeté spolupráce s režisérkou Marií Poledňákovou, natočill Polák nejen řadu televizních snímků, ale také třeba filmy Helimadoe nebo Saxána a Lexikon kouzel.

Profilová přehlídka současné světové tvorby vyzdvihne formálně progresivní díla

Divácky oblíbená sekce Encore je věnována vizuálně zajímavým filmům, které v roce 2013 vstupují do české kinodistribuce. Festivaloví návštěvníci tak budou mít šanci se v před-premiéře podívat na filmy Kapitál a Apači a připomenout si neprávem přehlídnuté obrazově skvěle zvládnuté snímky  Spring Breakers a Atomic Age. Těsně po distribuční premiéře se na Oku zahrají zčásti animovaný Futurologický kongres a svébytný dokumentární portrét výrazné české zpěvačky Zuzana Michnová: Jsem slavná tak akorát.

Ve festivalovém centru Staré Aréně, funguje již od loňského roku pravidelně nové ostravské kino Studio Karel. Studio Karel tentokrát hostí festivalovou sekci Hudební oko, která zahrnuje komponované večery věnované Psím vojákům, Nicku Caveovi a nebo třeba hororové filmové tvorbě italské hudební skupiny Goblin. Ve Sudiu Karel také proběhne projekce věnovaná české poezii - Moje oči musely vidět: audiovizuální otisk básníka Ivana Diviše.

Ani letos na festivalu nechybí prezentace rozpracovaných českých snímků Work in Progress. Tentokrát přijedou tvůrci představit hraný film Cesta ven (režie: Petr Václav, kamera: Štěpán Kučera), povídkový film Gottland, který vzniká inspirován bestsellerem polského spisovatele Mariusze Szczygiela (režie a kamera: studentu FAMU) a černou komedii Krásno (režie: Ondřej Sokol, kamera: Tomáš Sysel). Všechny tyto filmy mají očekávanou premiéru až v roce 2014, přesto se diváci mohou těšit kromě setkání s autory i na první ukázky již natočeného materiálu.

K pátému výročí festivalu rozměrné oficiální reprízy v Praze

Festival Ostrava Kamera Oko bude mít letos zase o něco bohatší reprízu v Praze. Kromě sekce Dvacet let Lva za kameru, která běží v kinu Ponrepo dokonce ještě těsně před festivalem (24.-25.9.), se v Praze zopakuje většina filmů z Oficiálního výběru. V Kině 35 Francouzského institutu proběhnou projekce filmů Salvo a Gebo a stín 4. a 5. října a do programu Studia Béla byly na 10. října zařazeny projekce filmů Dlouhý a šťastný život a Mahjong. „Je nám každý rok líto, že většina filmů z hlavní sekce, jejichž výběr nás stojí tolik energie a peněz, běží jen na dvou projekcích v kině Art a k dalším divákům v České republice se už nikdy nedostanou. Rozhodli jsme se proto snímky pustit podruhé alespoň v Praze, ve spřátelených kinech. Vyjímkou je jenom film Jimmy P., protože ten čeká v roce 2014 normální distribuční premiéra díky společnosti Artcam", uvedla umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Základní informace pro návštěvníky festivalu

Festivalové projekce se uskuteční v jednosálových kinech města Ostrava: Art, Minikino, Luna, Studiu Karel (Stará Aréna) a nově i v Multižánrovém prostoru Cooltour. Jako již tradičně byl festival zahájen v prostorách Dolní oblasti Vítkovice, tentokrát v Nových koupelnách.

Sedmidenní akreditace, která opravňuje ke vstupu na všechna filmová představení v rámci festivalu, doprovodné akce, slavnostní zahájení a zakončení festivalu stojí 400,- Kč. Na všechny akce je možné zakoupit i jednotlivé vstupenky na pokladnách daných kin. Celý program je již nyní dostupný na www.filmfestivalostrava.com.

Festival vznikl za finanční podpory Statutárního města Ostrava a Státního fondu České Republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Hlavní sekce festivalu

 Oficiální výběr

  • Dlouhý a šťastný život (Rusko, 2013, režie: Boris Chlebnikov, kamera: Pavel Kostomarov)
  • Gebo a stín (Portugalsko, Francie, 2012, režie: Manoel de Oliveira, kamera: Renato Berta)
  • Jimmy P. (Francie, USA, 2013, režie: Arnaud Desplechin, kamera Stéphane Fontaine)
  • Mahjong (Portugalsko, 2013, režie: J.Rui Guerra da Mata, J.P. Rodrigues, kamera: José Magro)
  • Salvo (Itálie, Francie, 2013, režie Fabio Grassadonia, Antonio Piazza, kamera Daniele Cipri)

 Krátkometrážní soutěž

  • Hommo ciris (Slovensko, 2013, režie: Jana Mináriková, kamera: Laco Janošťák)
  • Kniha o plánu (ČR, 2012, režie: Petra Tejnorová, kamera: Marek Bartoš)
  • Korespondence (ČR, 2013, režie: Erik Rchard H., kamera: Jakub Mahdal)
  • Staré tehly (Slovensko, 2012, režie: Maxim Melnyk, kamera: Paľo Hedmeg)
  • Years (ČR, 2012, režie, kamera: Ondřej Hudeček)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!