Do prvního ročníku soutěže Svatební dort roku přihlásila své výtvory více než čtyřicítka soutěžících z řad amatérských i profesionálních cukrářů. Kdo se dostane mezi šest finalistů soutěže, se rozhodne v následujících 14 dnech, kdy proběhne veřejné hlasování na stránkách www.svatebnidortroku.cz nebo facebookových stránkách soutěže. Hlasující mají skutečně pestrý výběr. O jejich přízeň usilují standardní kruhové dorty, ale také dort v podobě housky či krabice. Účastníci připravili své výrobky z různých druhů náplní, soutěží i ovocný dort a dokonce slaný dort od tvarůžkové cukrárny.
Podle ankety mezi cukrárnami uskutečněné agenturou Unique Wedding, objednává většinou svatební dort nevěsta a vydá za něj 2 až 5 tisíc korun. Obvykle jsou od klientů požadovány výrobky s 30 až 50 porcemi a převládají dorty s máslovými či odlehčenými krémy. Většina oslovených cukráren uvedla, že v dekoracích převažují ručně modelované dekory, ovšem 60% z nich se spoléhá výlučně na vlastní kreativitu a v zahraničí příliš inspiraci nehledají. „Přesto musím přiznat, že právě kreativní zpracování dortů mě příjemně překvapilo a jsem ráda, že vítězný cukrář bude moci své nápady dále rozvinout v italském kulinárním institutu,“ uvedla majitelka agentury a organizátorka soutěže Svatební dort roku Soňa Solařová.
Do soutěže se přihlásili zástupci různých skupin soutěžících - amatéři pečící si doma pro radost nebo na zakázku, cukrárny, ale i studenti oborových škol. O vítězství usilují např. František Buchal, Viceprezident pro obor cukrář Asociace kuchařů a cukrářů, Lucie Velechovská, zástupce originální cukrárny Anna Magdalena nebo třetí ze soutěže Cukrář roku, Zuzana Šíblová.
V prvním kole, které nyní probíhá, rozhodují převážně fotografie. Ve finále, které proběhne 2. března 2013 v rámci mezinárodního veletrhu World of Beauty & Spa, šest účastníků s největším počtem hlasů bude své dorty tvořit před porotu, která vedle vzhledu bude hodnotit chuť, ale i hygienu při práci. V porotě zasednou přední odborníci jako je Pavlína Berzsiová, členka představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Lucie Výborná, známa food blogařka Chez Lucie nebo John Nocita, zakladatel Italian Institute for Advanced Culinary and Pastry Art, kde si vítěz vybere hlavní výhru soutěže v podobě týdenního plně hrazeného cukrářského kurzu. Předsedou poroty je trojnásobný Cukrář roku ČR Lukáš Skála.
Vítěz soutěže bude vyhlášen v den finále, tedy 2. března 2013 v 16:20 v PVA Letňany v hale 2D. Soutěžní dorty budou nabídnuty veřejnosti k ochutnání. Rovněž bude odměněn jeden z hlasujících, který obdrží dárek značky ETA.
Partnery projektu jsou svatební agentura Unique Wedding, časopis Tina, kulturní portál informuji.cz, odborný magazín Fany Info, mezinárodní veletrh World of Beauty & Spa, svatební veletrh Svatební dny, společnosti alfatech, Eta, FIALA-PRAHA a Oetker.