Já nevím: Hluboký a hloubavý psychologický thriller o dětském nevinnosti a mateřské a milenecké lásce

Já nevím: Hluboký a hloubavý psychologický thriller o dětském nevinnosti a mateřské a milenecké lásce80%

Já nevím, psychologický thriller belgické spisovatelky Barbary Abel, se do hloubky zabývá rozporem mezi mateřskou a mileneckou láskou, dětskou nevinností a silou genetiky, rozpitvává lidské nitro a povahu na malé kousíčky.

Autorka vypráví obyčejné příběhy lidí, které jsou spolu provázané víc, než je na první pohled patrné. V osudný den vyjíždí děti a učitelé ze Školky U Pěnkavek na výlet, kde jejich svěřence čeká prohlídka farmy a stavění domečků na mýtině u lesa. Když nastane čas odjezdu, zjistili, že se ztratila Emma, pětiletá holčička s andělskou tváří, která však dokáže ztrpčit život dětem ve školce i učitelkám.

Několik dospělých z dozoru a mezi kolegy neoblíbená učitelka Myléne se děvčátko vydají hledat. K večerním hodinám se ustrašenou Emmu podaří přivolané policii konečně nalézt, kolem ruky má ovázaný Mylénin šátek, ale na otázky, zda v lese svoji paní učitelku potkala, odpovídá pouze: „Já nevím“. Maminka Emmy má podezření, že dítě ví víc, než tvrdí, ale nedaří se jí s Emmou promluvit. Čas mezitím neúprosně běží, Myléne je diabetička a bez dávky inzulinu ji zbývají maximálně dva dny. Navíc se matka Emmy dostává do nesnadného postavení – bránit svoje dítě, o jehož pravdomluvnosti pochybuje, anebo přispěchat na pomoc svému milenci Étiennovi, otci Myléne?

Pokud máte v oblibě krvavé krimi plné akce, tento thriller vás zklame. Při čtení má člověk pocit, že se děj vleče, že autorka jen chodí kolem horké kaše a libuje si v nadbytečných detailech. Opak je však pravdou, každý detail knihy, každá zdánlivá maličkost o pár stran dál sepne a všechny drobnosti se začnou spojovat.

To nejlepší na této knize však je její psychologická hloubka a charakteristika postav i vztahů mezi nimi. Na rozdíl od obyčejného konceptu knih, kde jsou lidé rozdělení na ty dobré a špatné, odpovídají postavy z Já nevím daleko víc realitě. Každý z nich má máslo na hlavě, ani oběť vraždy není vždy svatá a s každým je něco špatně – včetně Emmy, pětiletého dítěte.

Autorka si v knize láme hlavu, nakolik jsme podobní svým rodičům. Je možné, že Emma zdědila pomstychtivou povahu po otci, nebo jde jen o dětskou zarputilost?

Knihu si užije každý čtenář, kterého zajímá lidská povaha a rád si přečte kvalitní psychologický thriller.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!