Zima přišla. Kultovní seriál Hra o trůny si ale stále připravuje půdu na největší bitvu v Západozemí a hrdiny pohřbívá na Zimohradě

Zima přišla. Kultovní seriál Hra o trůny si ale stále připravuje půdu na největší bitvu v Západozemí a hrdiny pohřbívá na Zimohradě85%

Živí nebo mrtví? Na Zimohrad se přesunuly téměř všechny hlavní postavy seriálu Hra o trůny, aby na tuhle otázku našly odpověď. Prozatím ale jen posedávají u krbu, obcházejí hradby, bilancují a dohánějí, co nestihly během předešlých sedmi sérií. A i když klasicky podávají nadstandardní výkony ve všech oblastech, kritičtější divák se nemůže ubránit dojmu, že Hra o trůny se trochu změnila.

 

HBO zatím vypustilo dva z šesti dílů osmé série seriálu, ve kterém se už léta bojuje o jediné, Železný trůn. Očekávala se nejlepší řada ze všech s finální bitvou, při které budou diváci tajit dech. K té jsme se ale po třetině série ještě nedopracovali. Hra o trůny se totiž chová jak starý člověk očekávající smrt, bilancuje, vzpomíná a předává moudra, která ostatní už dávno tušili.

A i když fanoušci Hry o trůny umí čekat, ozývají se z jejich řad první odvážné hlasy, které takové zdržování kritizují. A do jisté míry mají pravdu. Ve hře, ve které nikdy nechyběl dějový spád a neočekávané situace se objevovali s železnou pravidelností každých deset minut, je najednou všechno utahané a pomalé. V minulých sériích by snad něco takového ani nevadilo. Důkazem je hlavně to, že diváci už několik takových průtahů zažili. Teď ale touží po krvi více než kdy jindy.

Autoři je přece jenom nechali čekat dlouho. Téměř dva roky bez nových příběhů z nich udělalo bestie lačnící po tajemstvích a odpovědích, které jim za jejich oddanost právem náleží. A opravdu v některých momentech je znát, že scény (jako ta u krbu, nebo venku na cvičišti) jsou uměle protahované nebo až nadbytečné. A například scéna Daenerys a Jonem u vodopádu k protahování přidává i kýčovistost.

Záměr tvůrců byl přitom jasný. Napnout diváky na maximum před finále, na které čekají tak dlouho. A i když některé momenty jsou dějově velmi zajímavé, otázkou zůstává, jestli jim struna nezačíná praskat. 

Očekávaná kvalita

Jinak se ale prvním dvěma dílům nedají upřít klasické kvality - dechberoucí davové scény i scenérie, nadprůměrné herecké výkony, s genialitou hraničící scénář. A k tomu navíc nově i lehké a přesně cílené vtipy a narážky. Příkladem za všechny je (pro tento seriál) netradičně pojatý začátek prvního dílu. Místo, aby se tvůrci zaměřili na pochodující armádu, zabírají totiž příjezd královny přes nepodstatného vesnického synka a později přes Aryu. 

Než se definitivně rozhodne o vládci Západozemí, čekají diváky ještě čtyři díly. A i když toho zatím tvůrci mnoho nepředvedli, většina fanoušků ví, že tohle je jen předehra. Hra snad začne až další pondělí a v té se doufejme můžeme těšit na scény, které po všech stránkách převýší Bitvu bastardů, Bitvu v Černovodém zálivu, výbuch Baelorova septa i Krvavou svatbu. Kdyby totiž osmá řáda nebyla nejlepší, bylo by to pravděpodobně největší překvapení seriálu, ve kterém není nikdy nic jisté.

 
Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Hra o trůny (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!