Jeden svět 2019: Bratři Okamurovi optikou toho nejstaršího. Remunda se pohybuje jen po povrchu přitažlivého tématu

Jeden svět 2019: Bratři Okamurovi optikou toho nejstaršího. Remunda se pohybuje jen po povrchu přitažlivého tématu60%

Z jakých poměrů pochází místopředseda poslanecké sněmovny Tomio Okamura? Jak se jeho moravská matka seznámila s jeho korejským otcem? A co si o něm myslí bratři? Na tyto a další otázky odpovídá ve filmu Bratři Okamurovi režisér Filip Remunda. Bohužel se mu místo třaskavého dokumentu, který by přinesl nové informace o předsedovi SPD, podařilo natočit spíše jeho medailonek. Ukázal ale, že ze stejné rodiny mohou vzejít tři rozdílné osobnosti, i když s podobnými ambicemi.

Bratři Okamurovi měli světovou premiéru na filmovém festivalu Jeden svět zabývajícím se lidskoprávní tématikou. Ta patřila mezi jedno z vyprodaných představení. Není divu, pro české publikum je téma tří známých bratrů stejně přitažlivé jako dobře vychlazené pivo za letních dní. Bohužel zkušený dokumentarista Filip Remunda, který s Vítem Klusákem natočil například Český sen, načepoval divákům lehký podmírák.

Většina dokumentu je prezentovaná optikou Hayata Okamury, tedy nejstaršího z bratrů. Ten se živí jako překladatel, ale je i politikem v barvách KDU-ČSL. S ním se Remunda účastní nejen kampaně, ale i cesty do Koreje za nemocným otcem. Bohužel slušnost a nekonflitnost tohoto lidovce snímku škodí. Nepřichází nejen žádné "šokující" odhalení, ale zejména žádná kritika. Hayato se snaží držet v mezích korektnosti a jen pokládá základní dějovou linii.

Od slušnosti k vulgaritě

Příběh se stane podstatně zajímavějším v momentě, kdy se na scéně objeví jeden ze dvou mladších bratrů. Nejmladší z nich, architekt Osamu Okamura, přináší pragmatický a dá se říct přímý pohled na svou rodinu a svět. Výpověďmi dokáže zaujmout diváka a vtáhnout ho do života tří bratří. 

Nejpřitažlvější jsou samozřejmě momenty, ve kterých vystupuje nejznámější člen rodiny a zároveň prostřední z bratrů, Tomio. Předseda hnutí SPD a místopředseda poslanecké sněmovny sice opakovaně odmítl s režisérem mluvit (a tyto momenty jsou také v dokumentu zachyceny), ale Remundovi se tento zdánlivý nedostatek podařilo velmi zdařile nahradit vhodnými archivními záběry. Některé léta staré výroky jsou už dnes vyloženě úsměvné a jejich sestřihy jsou perlami příběhu. 

Právě díky nim si navíc divák uvědomí, jak moc jsou bratři odlišní. Pochází sice ze stejných poměrů, mají stejnou krev, ale jejich vystupování nemá mnoho společných prvků. Nepatrný detail, který si člověk jen těžko uvědomí, pokud si Bratry Okamurovi nepustí. Jinak ale bohužel jeden z nejlákavějších snímků letošního Jednoho světa nepřineší nic, co bychom už nevěděli.

Kdy a kde dávají film: Český žurnál - Bratři Okamurové

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!