Čtyři pokoje a Osm hrozných bez tarantinovského humoru a lehkosti. Takové jsou Zlé časy v El Royale podle Drewa Goddarda

Čtyři pokoje a Osm hrozných bez tarantinovského humoru a lehkosti. Takové jsou Zlé časy v El Royale podle Drewa Goddarda60%

Ke Zlým časům v El Royale se začal přidávat přívlastek "pocta Quentinu Tarantinovi." Drewu Goddardovi se sice povedlo vystřihnout pár nečekaných zvratů, a dokonce i postupně rozkrýt záměry jednotlivých postav, ze scénáristického hlediska má ale ještě co dohánět. Thrilleru chybí Tarantinova duše. Při stejné stopáži, která se zdá u Tarantinových snímků směšně krátká, se proto tentokrát budou diváci místy i nudit.

Čtyři hosté přijedou do El Royale, hotelu, který stojí na hranici dvou států. Každý z návštěvníků si tak může vybrat, jestli chce strávit noc v Kaliforii nebo v Nevadě. V minulosti proto hotel využívali zejména zločinci. Nyní ale chátrá, a proto se v něm může ubytovat i tak nesourodá skupinka jako prodavač vysavačů, kněz, afroamerická zpěvačka a nevrlá hippiesačka. Každý z nich navštívil El Royale z nějakého důvodů a každý z nich něco skrývá. Děj Zlých časů v El Royale je tak nápadně podobný Osmi hrozným, až to nemůže být náhoda. A taky že není.

Kde je ukrytý Tarantino?

O tom, že Drew Goddard se chce přibížit svému vzoru, nemůže být pochyb už po dvaceti minutách, kdy děj rozčísne první kapitola. A ani ty čtyři pokoje tady nejsou náhodou. Režisérovi, který se proslavil hlavně prací na Chatě v horách a Marťanovi, se bezpochyby podařilo docílit napětí, které můžeme cítit právě u Tarantinových filmů. Od začátku až do úplného konce pomalu rozkrývá motivace hlavních hrdinů. Postupně se mu podaří zničit všechny předpovědi, které jste si o téhle skupině udělali při prvním setkání. I přesto se ale divák začne nudit už v první půlce.

Zlé časy v El Royale mají totiž více jak dvě hodiny. Stopáž, kterou Tarantino dokáže prošpikovat svébytným humorem, ale Goddard plní překombinovaným dějem a nezajímavými dialogy. Jednoduše se snažil do snímku dostat až příliš "wau" momentů. Polopropustná zrcadla, flashbacky, tajnosti jednotlivých postav, tajemná páska - to všechno štěpí divákovu pozornost, kterou kvůli tomu nemůže udržet.

Vyrovnaná partička 

Goddardovi se ale nedá upřít, že stejně jako Tarantino si umí vybrat spolupracovníky. Hudba Michaela Giacchina totiž mnohdy dožene to, co dialogy ztratí, stejně tak jako poutavý hlas Cynthie Erivo. Společně s Jeffem Bridgesem, Chrisem Hemsworthem a Lewisem Pullmanem se dokážou vyrovnat svými hereckými výkony i ostřílené partičce v dřevěnici u Minnie. Jen škoda, že ve chvíli, kdy na scénu nastoupí Thor, už dávno nedává divák pozor, a tak mu může uniknout i jeho geniální taneček. Jediný herecký výkon Dakoty Fanning se už zase ztrácí, tentokrát v padesáti odstínech bouře.

Jsou věci, které nelze napodobit

Uctít někoho je hezká myšlenka, ale zejména ve filmovém průmyslu se pak režisér nemůže divit, že bude se svým idolem srovnáván. Na to taky Zlé časy v El Royale nejvíce doplatily. Kdybyste totiž nikdy neslyšeli o Quentinovi Tarantinovi, odešli byste z kina se stejným výrazem jako dítě, které poprvé vidí vánoční stromeček. Problém je, že vy už jste ten stromek viděli několikrát a byla na něm spousta pestrobarevných (hlavně červených) ozdob i světel, a uměl vás rozesmát, znechutit i rozplakat. Na tom v El Royale jsou sice krásné, třpytivé baňky a huňaté řetězy, ale to už prostě není ono.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Zlý časy v El Royale

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!