Důvěrný nepřítel mohl předběhnout dobu, šanci ale nevyužil

Důvěrný nepřítel mohl předběhnout dobu, šanci ale nevyužil50%

Nový film režiséra Karla Janáka vypráví příběh dvou lidí, sochařky Zuzany a jejího manžela Andreje. Andrej je velmi pracovně vytížený a jednoho dne přijde s nečekanou nabídkou, která se jen tak neodmítá. Ve firmě se podílel na tvorbě programu pro inteligentní dům a teď ho potřebuje vyzkoušet v praxi. „Budeš první ženská na světě, o kterou se stará vlastní barák.“

Zuzana je nejprve v rozpacích, ale nakonec se nechá přemluvit. Za vidinou více společného času se odstěhují do domu uprostřed slovenských lesů. Je to ultramoderní stavba převážně ze skla, betonu a železa. První chvíle jsou jako z pohádky – oni dva konečně spolu, na úžasném místě a v domě, který se stará o ně, ne naopak. Nic ale není tak dokonalé, jak to na první pohled vypadá. V každičkém pokoji jsou nainstalovány kamery a ona je postupně čím dál více znepokojena tím, že ji sledují. Ba co víc, že je za nimi někdo živý.

Jejímu manželovi se zdá, že je jenom paranoidní a nedokáže docenit vše, co se jí nabízí. Když Andrej odjede do práce, nechá Zuzanu samotnou a opravdu se začnou dít podivné věci. Navíc se kolem neustále potuluje podivný soused. A nechybí tu ani automobilová honička jako z Kobry 11 a další velmi dramatické scény, které jsou ale spíš na pováženou.

Hudbu si vzal na starost Ondřej Brzobohatý a je tak trochu přestřelená. Některé chvíle nejsou tak úchvatné a dechberoucí, jak naznačuje zvukový doprovod, a celkově to působí hodně strojeně. Pár částí by se dokonce hodilo spíš do akčního filmu.

Námět je skvělý a dal by se z něj vytvořit kvalitní snímek. Jenže někdy si nejste jistí, jestli to tvůrci myslí naprosto vážně, nebo je to jen na odlehčení. Absurdních a taktéž předvídatelných scén se tady najde požehnaně. Hodně se u toho nasmějete, to nepochybně, ale nakonec si nejste jistí, co jste to vlastně viděli. Celý film je natáčen se vší vážností, ale bez citu pro skutečné napětí a drama. Slovenská herečka Gabriela Marcinková se hlavní role sochařky Zuzany zhostila se ctí a až daleko za ní byl Vojtěch Dyk, který se stal jejím filmovým manželem. Je zbytečně dramatický, vlastně jako celý snímek. Co ale se dá jednoznačně pochválit je zajímavá kamera Martina Šáchy.

Fotografie: archiv LFŠ

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Důvěrný nepřítel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!