Tátova volha: hořkosladká roadmovie dokáže na rozdíl od většiny ostatních českých komedií pobavit

Tátova volha: hořkosladká roadmovie dokáže na rozdíl od většiny ostatních českých komedií pobavit70%

Už několik let řeší český filmový svět krizi. Na většinu snímků z tuzemské produkce se taktně řečeno nedá dívat a komedie jsou na tom jednoznačně nejhůř. Za posledních deset let vyčnívá snad jen Teorie tygra nebo Ženy v pokušení. A právě režisér druhého jmenovaného filmu opět dokázal, že i tento žánr lze dělat s vkusem, grácií a hlavně s vtipem.

Eva přišla o svého mažela Ludvíka a Tereza zároveň ztratila svého otce. Ludvík se jim bohužel před smrtí nestihl pochlubit, že má kromě nich i syna Tomáše. Dámy to zjistily, až když vyklízely jeho oblečení a v saku od něj našly obrázek. Rozhodly se proto, že se vydají na výlet za Ludvíkovými milenkami. Během cesty se dozví, jak to s Tomášem vlastně je, ale hlavně během ní najdou cestu samy k sobě.

Ženy už jsou zase v pokušení

Už podle obsahu je jasné, že u téhle komedie se pobaví spíš ženy, ostatně stejně jako u Žen v pokušení. Neznamená to ale, že by se muži u Tátovy volhy nudili, spíš jim některé narážky budou připadat bezvýznamné nebo malicherné. Vtipů ale i tak naštěstí zbyde daleko víc, než je u českých komedií zvykem.

Režisér Jiří Vejdělek totiž opět dokázal, že umí natočit hořkosladkou komedii, u které se diváci mohou smát. (Důležité je, že se mohou smát u ní a ne jí, jak tomu je jinak u českých komedií zvykem.) K tomu dopomohl zejména scénář Ivy Jeřábkové, na kterém spolupracoval i režisér. V něm mají trapné a jednoduché vtipy reprezentované zejména pšoukáním a krkáním zavřené dveře, a naopak inteligentní humor jako svěží vítr ovívá Tátovu volhu po celou dobu její jízdy. Ačkoli se dokáže vyhnout primitivnímu humoru, občas, a to hlavně u bývalých Ludvíkových milenek, se mu podaří nadmíru zjednodušit některé postavy, což je hlavně vzhledem k promyšlenému závěru velká škoda.

Manželka, dcera, milenky, Myšička a Polívka

Ani ten nezábavnější scénář by ale neuspěl, kdyby se s ním nedokázali sžít herci. Jiří Vejdělek proto opět vsadil na jistotu se jménem Eliška Balzarová. Tentokrát ale místo nejisté Lenky Vlasákové dostala za dceru vyrovnanou Tatianu Vilhelmovou. Obě ukázaly na plátně rodinný vztah přesně takový, jaký ve skutečnosti je - někdy plný smíchu a radosti, jindy plný výčitek a hádek, ale vždycky plný lásky. 

Svými výkony se ale nedaly zahanbit ani Ludvíkovy milenky - Vilma Cibulková, Eva Holubová a Hana Maciuchová. Vzpomínka na ně dokáže stále vykouzlit úsměv na tváři, a to i když nedostaly ve filmu mnoho prostoru se předvést. Svým kolegyním zároveň zdatně sekundovali i Martin Myšička a Bolek Polívka. V záplavě hereček by mohli muži snadno utonout, ale naopak všem ukázali, že i v typicky ženské komedii se umí pohybovat bez problémů. 

Kromě vtipu a skvělých herců ale Tátova volha nabízí i spoustu chvil, ve kterých se člověk může zamyslet nad vlastním životem. Zábavné pasáže mizí hlavně ke konci a nahrazuje je smutná realita, i s tou se ale Vejdělek vypořádal s lehkostí. I tím se vymyká současné tuzemské kinematografii. Snad by tedy Tátova volha mohla začít jízdu opravdu vtipných českých komedií, ale spíš je jen kapkou v moři nudných snímků, které ji za chvíli pohltí.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Tátova volha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!