Nakoukněte do "století páry" v železničním muzeu Výtopna Jaroměř

Nakoukněte do "století páry" v železničním muzeu Výtopna Jaroměř 

Při jízdě vlakem na trati 030 si můžete z vlaku při vjezdu do železniční stanice Jaroměř všimnout skupiny historických vagonů a lokomotiv odstavených na kusých kolejích. Ano, nemýlíte se, právě zde, v Jaroměři se nachází největší soukromé železniční muzeum v České republice.

Muzeum vzniklo přibližně před čtvrt stoletím, kdy banda železničních nadšenců, tehdy převážně zaměstnanců Českých drah začala opravovat lokomotivu řady 310.006, zvanou ,,Kafemlejnek“

Muzeum vede občanské sdružení, Společnost železniční výtopna Jaroměř v čele s jednatelem panem Bohuslavem Škodou.

Dnes je tato historická výtopna, stará 112 let domovem osmi parních lokomotiv, z nichž za zmínku stojí lokomotiva řady 411 Conrad Vorlfrau z roku 1873, na které v současné době probíhá generální oprava. Po této opravě se lokomotiva stane nejstarší provozní lokomotivou v České republice.

Nejsou zde ale pouze parní lokomotivy, i milovníci dieselu nebo historických osobních i nákladních vozů si přijdou na své.

Dominantou celé výtopny je šestnáct metrů dlouhá točna, která je dosud funkční, na níž se v minulosti otáčely parní a později dieselové lokomotivy. Ale také dnes se na ní při nostalgických jízdách otočí sem tam nějaká ta ,,pára“.

Jak jsem již nakousl v předchozím odstavci, muzeum pořádá také nostalgické jízdy, v jejich čele jezdí většinou parní lokomotiva řady 423.0145 zvaná ,,Velký bejček“, jež je také exponátem železničního muzea v Jaroměři.

Vstupné pro dospělé činí 60 Kč, pro děti od 6ti let a seniory 40 Kč a pro děti do 3 let 20 Kč. Otevírací doba muzea je od července do srpna každý den kromě pondělí od 9:00 do 16:00 hodin, v září o víkendu od 9:00 do 16:00 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Interiér pokladnyPanorama železniční výtopnyRotunda železniční výtopny
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!