4. ročník "Dětského úsměvu" v Dětském domově Trnová u Plzně

4. ročník "Dětského úsměvu" v Dětském domově Trnová u Plzně 

Slovíčko, které zahřeje a pohladí po duši… Některé provází každým dnem, u jiných se objeví na tváři bohužel zřídka. Dětský úsměv, to je také název charitativní akce pro zdravotnické zařízení/dětský domov Trnová u Plzně, která se zde konala 12. srpna 2012 pod záštitou charitativní skupiny Peaceworkers.cz a neziskové organizace Artes Liberales. Skupina Peaceworkers.cz pomáhá převážně psychickou podporou týraným dětem.

Cílovou skupinu dětí tady představují děti s různým stupněm a druhem ohrožení, v naprosté většině se jedná o děti od jednoho do šesti let, sociálně osiřelé, které mají matku a otce nebo alespoň jednoho z nich, ale ti se o ně nemohou, nechtějí nebo neumějí postarat. Dětský domov je současně zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc pod názvem „Delfínek“. Zajišťuje dětem komplexní odbornou péči zdravotní a preventivní, rehabilitační, výchovnou a sociálně právní ochranu. Snahou pracovníků dětského domova je, aby pobyt dětí v ústavní péči trval co nejkratší dobu a aby se děti vracely do rodin vlastních nebo náhradních. Naděje na úsměv má v jejich případě jméno „nová rodina“.

Hlavní organizátorka Adéla Tas, česká malířka a sochařka, která se projektu věnuje už čtvrtým rokem, nás pořád přesvědčuje, že slovo pomáhat nemusí být jenom vzdálenou frází, ale může mít naprosto konkrétní podobu a může být zcela nezištné.

Celá akce proběhla pod patronátem Romany Jákl Vítové a nechyběl bohatý kulturní program.

V hudebně-tanečním vystoupení se představily děti z dětského domova, dětské divadélko regionálního sdružení Elements, jazzový zpěvák Petr Beneš, taneční skupina H.P.maaf (Happy/Handicap people) s tanečním vystoupením s postiženými lidmi a kapela Phonetix.

Přítomné pobavili a roztančili také zpěváci Jarda Parči, Klára Kolomazníková, Miloš Novotný, šansonierka Eva Melicharová, skupiny Darwin a L.A. či Jiří Koběrský a Naděžda Krupská.

Zpěvák Michal David se sice osobně zúčastnit nemohl, ale dětský domov podpořil finančně i svými CD-čky.

Vizážistka Hanka Pekhartová vykouzlila úsměv na tvářičkách těch nejmenších malováním obrázků na obličej.

Nechyběla dětská diskotéka Dj Daniela Ježka, opékačka buřtů na táboráků i předání dárků.

Hlavním cílem celé akce nebyl jenom sponzoring, ale převážně osobní setkání veřejnosti s dětmi a také známými tvářemi, tedy přímý kontakt s těmi potřebnými. To velice ocenila také paní ředitelka Mgr. Helena Tichá, která přítomným za své svěřence upřímně poděkovala.

Problematika těchto zdravotnických zařízení, které se chystá či chystala vláda zrušit (situace se mění ze dne na den), je dnes taková, že prozatím tato zařízení zůstávají zachovány, ale musejí se otevřít veřejnosti jako zdravotnické zařízení, což bude stát opět miliony korun.

Materiální, finanční i sponzorské dary poputovaly přímo do dětského domova za účelem postavení projektu dětského odpočinkového koutu podporující motoriku dětí do tří let.

Nedá mi nezmínit, že něco tak sugestivního a emotivního jsem dávno nezažila. Těžko se popisuje slovy pocit, když k vám přijde holčička či kluk a obejme vás, přitulí se, usměje se na vás, chce pochovat, pohladit či pohrát si. Najednou člověk cítí, že někdy stačí málo a změní se toho hodně. Úsměv, pohlazení, podaná ruka či objetí, jsou mnohdy mnohem více, než veškeré peníze či hmotné dary světa…“Má dáti – dal“ se mění na „dostal“ a úsměv na tvářích i v srdcích na obou stranách.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!