V září přijde do kin nový nezávislý film The Words

V září přijde do kin nový nezávislý film The Words 

Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Olivia Wilde, Zoë Saldana, Ben Barnes, Nora Arnezeder, Michael McKean, John Hannah, J. K. Simmons, Ron Rifkin nebo Željko Ivanek – hvězdná herecká sestava se sešla v novém americkém nezávislém filmu The Words, který vstoupí 20. září do českých kin.

Chytré, strhující a mnohovrstevnaté drama scénáristů a režisérů Briana Klugmana a Lee Sternthala zavede diváka na cestu, která se vine z poválečné Paříže do současného New Yorku. Příběh sleduje mladého spisovatele Roryho Jansena (Bradley Cooper), který svým prvním románem zasazeného do francouzské metropole dosáhne obrovského úspěchu jak u kritiků, tak i široké veřejnosti. Jediným zádrhelem je to, že Rory svoji knihu nenapsal, ale využil dávno zapomenutý a znovu nalezený rukopis. Jak Roryho literární hvězda dále stoupá, je konfrontován se skutečným autorem tohoto příběhu – Starým mužem (Jeremy Irons). Cena, kterou za tuto krádež Rory zaplatí, je vysoká. A když se ukáže, že samotný Rory a jeho příběh je součástí knihy jiného spisovatele, celý film získává nový význam a napětí… Snímek The Words byl poprvé uveden s úspěchem na letošním ročníku festivalu Sundance a v USA bude mít premiéru 7. září.

První verzi scénáře jsme napsali před jedenácti lety,“ vzpomíná scénárista a režisér Brian Klugman, který se se svým spolupracovníkem Lee Sternthalem tehdy věnoval jinému projektu. „Pamatuji si, že jsme seděli v autě, mluvili o Hemingwayovi, který ztratil některé ze svých příběhů. Co by se stalo, kdyby se některé z nich nyní našly? Je to jako otevřít Pandořinu skříňku.“ Uvedená otázka se stala východiskem pro snímek The Words. „Scénář se nám psal téměř sám, rozvíjel se velmi organicky,“ potvrzuje Sternthal. „Začali jsme příběhem Starého muže a Roryho, další vrstvy se pak začaly velmi rychle vykreslovat,“ doplňuje Klugman. Rory se rozhoduje, zda přizná plagiátorství nebo bude dál žít jako podvodník. Nakonec zvolí způsob, o kterém si budou určitě diváci mezi sebou povídat, když odejdou z kina. „Myslím si, že dělá to nejtěžší rozhodnutí, co může být,“ domnívá se Jeremy Irons, který hraje Starého muže, „ale je to nejspíš správná volba. Jestli je to v souladu s morálkou, to už ale nemohu posoudit.“

The Words vznikaly dlouho, dostaly se podobně jako například Pulp Fiction či Milionář z chatrče i na seznam, kde jsou nadějné, ale zatím nerealizované scénáře. Klíčovým bylo obsazení Bradleyho Coopera do hlavní role díky tomu, že se s oběma tvůrci velmi dobře zná. „Bradley je skvělý herec,“ říká Klugman. „Hodně lidí si myslí, že je to především komik, ale vůbec netuší, čeho je v rámci role opravdu schopen. Co předvádí v tomto filmu, je výjimečné. Znám ho mnoho let, znám všechny jeho herecké polohy. Od začátku jsem věděl, že se do našeho filmu hodí a že se hlavní role zhostí velmi svěžím způsobem“. Druhým důležitým faktorem při vzniku snímku bylo obsazení Jeremy Ironse do role Starého muže díky producentce Lauře Wilson. „Tento příběh mi nabídl příležitost zahrát si roli devadesátiletého muže, což je vždycky zábavné. Bradley Cooper byl v tu chvíli již angažován, a je to muž, o kterém všichni velmi hezky mluví. Ani jednoho z režisérů jsem neznal, ale věděl jsem, že napsali úžasný inteligentní příběh, s velmi zajímavými postavami. Proč jsem řekl ano? Když máte hlad a vidíte nějaké jídlo, tak si myslíte: ´To chci´. Je těžké v tu chvíli říci přesně, proč chcete zrovna tohle v tuhle dobu. Je to věc instinktu. A mým instinktem bylo, že tenhle film bude dobrý,“ popisuje své rozhodování Jeremy Irons. Angažování Jeremy Ironse pak pomohlo při oslovení zbylého hvězdného obsazení – Zoë Saldana jako Roryho žena, Dennis Quaid jako Clay Hammond, Olivia Wilde v roli Danielly, flirtující spisovatelky, která z Claye mámí konec příběhu o Rorym, Ben Barnes a Nora  Arnezeder jako milenci v poválečné Paříži a Ron Rifkin, John Hannah, Michael McKean a J. K. Simmons jako newyorští spisovatelé.

Kdy a kde dávají film: The Words

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!