Třetí ročník audiovizuálního festivalu Blacksphere přiblíží region skrze multimédia

Třetí ročník audiovizuálního festivalu Blacksphere přiblíží region skrze multimédia 

Ve dnech 22. až 25. června se ve městě Javorník, v srdci hor nedaleko hranic s Polskem, uskuteční Mezinárodní audiovizuální a multimediální festival Blacksphere.

Javorník hostuje již třetí ročník audiovizuálního a multimediálního festivalu Blacksphere, který do svého dramaturgického plánu vybírá jedinečná audiovizuální díla z filmu, divadelních představení, her, hudby a výtvarného umění.  Letošní téma zní Vzpomínky – mezi pamětí a historií.

V rámci festivalu, kromě filmových a divadelních představení, poprvé spatří světlo světa projekt Dotkni se Javorníku. Interaktivní instalace návštěvníky vyzývá k zapojení všech smyslů. Participativní charakter neosloví diváka pouze vizuálně atraktivním zpracováním na pomezí umělecké instalace, primárním cílem, který si projekt klade, je vtáhnout návštěvníky prostřednictvím interaktivní technologie do děje v regionu. Budou tak mít jedinečnou příležitost sami odkrývat historické reálie centra Rychlebských hor a přilehlého okolí a poutavým způsobem se podílet na spoluvytváření alternativních dějin.

Autorské dvojici Marii Krajplové a Jaroslavu Hrdličkovi, která stojí za celým projektem, se podařilo získat doposud nepublikovaný historický materiál. Přímo od pamětníků shromáždili podklady ve formě dobových fotografií a dopisů mapujících jednotlivé rodinné příběhy na pozadí 1. a 2. světové války. Pomocí těchto mikropříběhů projekt přibližuje dopad doby na rovině osobní archeologie a dokresluje linku velkých dějinných událostí, jež odlehlý region významně formovaly a dodnes se podepisují na jeho podobě.

Součástí projektu je také divadelní inscenace, v níž se umělecká dvojice, na základě nasbíraného archivního materiálu, pokusí částečně rehabilitovat paměť místa a vytvořit nový mýtus a jakousi alternativu vymizelé kolektivní paměti. Součástí inscenace budou osobní výpovědi, videoart, hudba, práce s umělou inteligencí a proměnlivou scénou. Představení tematizuje několik otázek. Kde jsou kořeny našich osobních mýtů, tradic a lze paměť místa přeprogramovat? Jak pracovat s našimi osobními vnitřními programy a stereotypy, či zda je možné za pomoci umělé inteligence doplnit chybějící místa historie.

Všechny formy filmu v Rychlebských horách v letošním ročníku dále představí divadelní představení Zatrolleno, Kaleido, Plume, Toy Machine, koncert Člověka krve, desítky filmů z celého světa, dílny, kurzy a přednášky.

Foto: archiv Blacksphere festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!