Zapomenutá místa a skryté poklady: Navštivte méně známá místa v ČR

Zapomenutá místa a skryté poklady: Navštivte méně známá místa v ČR 

Česká republika ukrývá řadu nádherných míst. Dovolená na Šumavě, v Krkonoších nebo na Pálavě si v ničím nezadá s nejvyhlášenějšími evropskými destinacemi. V české kotlině ale můžete navštívit i skvosty, které skoro nikdo nezná. Hlava na hlavě vám tady nehrozí.

Brdy

Nejvyšší pohoří ve vnitřních Čechách. Malá Šumava. Hluboké hvozdy mezi Prahou a Plzní. To vše jsou Brdy. Od roku 2016 je chrání status chráněné krajinné oblasti. Naopak do roku 2015 byla jejich velká část vojenským újezdem. Právě vojenská činnost tu ochránila a v některých případech vytvořila ta nejzajímavější místa. Potoky, které nikdo nenapřimoval a vlhké louky, které nikdo nechtěl vysušovat, ocení zejména nadšení botanici a zoologové. Co uhrane každého, to jsou vřesoviště na Toku a Houpáku - na dvou bývalých dopadových plochách v nejvyšších partiích Brd. Celoročně nabízejí impozantní výhledy na velkou část Čech. Když sem ale zavítáte v srpnu, kdy vše zarámuje nekonečná růžová barva vřesových květů, naskytne se vám obrázek jako nikde jinde v Čechách.

Foto: Freepik.com

Pokud ale chcete vidět opravdové liduprázdno, vydejte se do jižních Brd. To je ta část, která vojenským prostorem nikdy nebyla. Možná i proto dnes turisty tolik neláká. Celé oblasti dominuje vrch Třemšín, který rozděluje Čechy na střední, západní a jižní. K němu, k hradu na jeho vrcholu i k rozhledně, která tu ještě nedávno stála a jednou snad bude stát zase, se váže řada pověstí.  

Pod Brdy se sice můžete dostat vlakem, ale nádraží nádraží najdete jen v pár městech. Mirošov, Hořovice, Jince a Příbram. Jinak máte smůlu. Mnohem lepším dopravním prostředkem je auto. Jen si dejte pozor, kde parkujete. Oficiálních parkovišť je kolem brdských hvozdů zatím jen pár, a tak si v případě neopatrnosti můžete prověřit, jestli je vaše havarijní pojištění vylepšeno připojištěním pokut.

Železné hory

Že jste o Železných horách ještě neslyšeli? Pokud jste ve škole nedávali pozor, opravdu tomu tak může být. Tyto kopce vystupují nad Chrudimí z mohutné polabské roviny a tvoří součást Českomoravské vrchoviny. Jsou chráněnou krajinnou oblastí i geoparkem, takže zajímavé jsou jak z hlediska živé, tak i neživé přírody. Jejich pestrou geologickou stavbu asi neocení každý, ale zdejší kulturní památky určitě ano. Zřícenina hradu Lichnice je romantická nejen v zapadajícím slunci, stejně jako hladina vodní nádrže Seč, která je též lidským dílem. Jestli lze ale doporučit jedno město, je to Hlinsko. Přímo v jeho centru najdete skanzen Betlém. Bohatost zdejší historie a folklóru pak podtrhuje i fakt, že místní masopust je zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO.

Dostanete se sem snadno vlakem i autobusem. Pokud ale v Železných horách plánujete delší dovolenou s výlety do různých částí tohoto pohoří, vyrazte sem autem. Dálnice D35 vás už brzy zavede až do Vysokého Mýta a odtud je to do Železných hor, co by kamenem dohodil.

Chřiby

Že by Morava neměla své zapomenuté pohoří? Ale má. Dokonce tak zapomenuté, že ani není chráněnou krajinou oblastí. Chřibské bučiny by si to ale jistě zasloužily. Protínají je stovky kilometrů značených i neznačených cest, kterými je radost bloumat. Chcete-li cíl, vydejte se na hrad Buchlov, který je jedním z nejmalebnějších moravských hradů. Méně známý, ale taktéž nádherný je nedaleký Cimburk. Kdo se naopak rád kochá výhledy, nesmí si nechat ujít kamennou rozhlednu na vrchu Brdo nebo blízkou rozhlednu Salaš. Možná na to nevypadají, ale obě byly postaveny až po roce 2000. Kopce mezi Otrokovicemi a Kyjovem vás prostě nadchnou.  

Ideálním dopravním prostředkem do tohoto zapomenutého pohoří je opět auto. Takže zkontrolovat, zda klakson troubí, stěrače stírají a zda máte uzavřené povinné ručení a hurá na Moravu!

Foto: Freepik.com

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!