Mnoho povyku pro lajk: Divadlo Na Jezerce si zahrává se sociálními sítěmi i vztahy

Mnoho povyku pro lajk: Divadlo Na Jezerce si zahrává se sociálními sítěmi i vztahy 

Divadlo Na Jezerce varuje - sociální sítě způsobují závislost! I o tom bude nová hra Mnoho povyku pro lajk, která se divákům premiérově představí 25. května. Komedie o střetu generací si klade za cíl také upozornit na hrozbu sociálních sítí, jež jsou častým zdrojem nedorozumění právě mezi analogovými (pra)rodiči a dětmi digitální doby. V hlavních rolích se představí Jan Vlasák a Martin Leták.

Osmdesátiletý Alfons je umělec a milovník žen i dobrého vína. Jeho celkem pohodlný život jednoho dne naruší Alex, introvertní chlapec, který je silně závislý na sociálních sítích. Alfons dostane Alexe do péče a coby jeho dědeček bojuje nejen s novým elementem ve svém osobním prostoru, ale hlavně s celou řadou nedorozumění, které mezi oběma vznikají. Příčinou většiny z nich jsou právě sociální sítě a moderní technologie, ke kterým má Alfons obrovskou averzi.

Foto: Martin Šimral

Generační třenice, ve kterých si oba snaží udržet svou pozici, je přivedou až na párovou terapii vedenou Alfonsovým přítelem a tajným milencem matky Alexe. Podaří se jim najít společnou řeč? Anebo jejich příběh bude další variací báje o Babylonské věži? Aby toho nebylo málo, Alex tajně svého dědu natáčí a jeho výstředními kousky baví internet i svou potenciální lásku, nebinární Evu, která s ním pořád nechce spát. Když se pak u oběda otevře diskuse na téma sociálních sítí, fluidního genderu, marnosti a stáří, je zaděláno na pěkný malér.

Foto: Martin Šimral

Řada z nás, a ačkoliv je mi lehce přes 30, tak se řadím mezi ně, často těm mladým vůbec nerozumí. My, co jsme vyrostli bez sociálních sítí, to vnímáme úplně jinak než ti, co se do toho narodili,

režisér Matěj Balcar

Užívání sociálních sítí zejména generací Z, která s nimi prakticky vyrostla, již dnes ukazuje svá potenciální úskalí a problémy jako jsou nárůsty depresí a sebevražd mezi mladými lidmi, ale třeba i rozdíly na úrovni vývoje mozkových funkcí. Tato a další témata budou rezonovat v novém představení Mnoho povyku pro lajk Divadla Na Jezerce. Matěj Balcar ovšem dodává, že hra se snaží pojmenovat dobré i špatné obou generací - analogové stejně tak jako té digitální.

Foto: Martin Šimral

V hlavních rolích dědečka a vnuka se představí Jan Vlasák a Martin Leták. Ve hře se dále objeví Daniel Šváb, Johana Jedličková, Klára Jandová, Jiřina Daňhelová a Vanda Chaloupková. Premiéra proběhne 25. května 2023.

Foto: Martin Šimral

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Jezerce nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!