Máme otevřeno, Rychle a zběsile a Open House Praha. Týdenní tipy od 15. do 21. května

Máme otevřeno, Rychle a zběsile a Open House Praha. Týdenní tipy od 15. do 21. května 

Tento týden se otevírají kulturní místa a pražské prostory veřejnosti v rámci festivalů Máme otevřeno i Open House Praha. Do kin zamíří již po desáté Rychle a zběsile, ale i nová romantická komedie Znovu se zamilovat. Bobby Sparks II zahraje jazz, A studio Rubín rozebere Plán B a přichystán je i Den s Univerzitou Karlovou. Květen je v plném proudu a o kulturní tipy rozhodně není nouze!

Máme otevřeno

Jedna čtvrť, tři dny a desítky kulturních míst. Komunitní festival Máme otevřeno se chystá otevřít celou řadu nejen kulturních prostor na pražské Sedmičce. Na program zdarma se můžete těšit ve vybraných galeriích, uměleckých dílnách, muzeích, kreativních centrech a mnoha dalších místech.

Třináctý ročník Máme otevřeno proběhne od 19. do 21. května. A na co se můžete těšit? Zavítat můžete třeba do kina BIO OKO, kde můžete zamířit za promítačem do kinokabiny. Centrum současného umění DOX chystá doprovodný program k výstavě Bez sentimentu, Muzeum kávy Alchymista zas komentovanou prohlídkou, Holešovická tržnice otevře běžně nepřístupné prostory vodárenské věže a sklepení haly 36 a kapela Prune rozezní klub Letka melancholickými tóny. Celý program festivalu najdete zde.

Rychle a zběsile 10

 

Nesmrtelná filmová sága Rychle a zběsile pokračuje dál! Dominic Toretto (Vin Diesel) se tentokrát utká se záludným nepřítelem Dantem (Jason Momoa), synem mocného brazilského drogového bosse Hernana Reyese, kterého kdysi Dominic se svou partou sejmuli. Dante dlouhé roky připravoval svůj dokonalý plán pomsty. Ten má postihnout nejen Dominica, ale i jeho rodinu.

Rafinovaný Dante navíc vytvořil tým, který spojuje jediná věc - nenávist k Dominicu Torettovi a jeho kámošům. Před minulostí neujede ani Dominic Toretto, a tak mu nezbývá nic jiného, než se se svými nepřáteli utkat. Římské koloseum se tak stane svědkem soubojů na život a na smrt. A i tentokrát bude hořet asfalt pod koly rychlých a zběsilých aut!

Open House Praha

Festival otevřených budov Open House Praha již po deváté zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města.

Během víkendu 20. a 21. května na ně zavítají návštěvníci zdarma, doprovodný program bude probíhat po celý týden od 15. května. Jeho součástí jsou tradičně komentované procházky, přednášky a diskuze. Mottem letošního roku je Architektura pro všechny, organizátoři se tak zaměřují na co největší bezbariérovost programu pro různé skupiny obyvatel.

Znovu se zamilovat

Co kdyby vám náhodná textová zpráva ukázala cestu k životní lásce? Mira Rayová se vyrovnává se ztrátou svého snoubence. Průběžně mu posílá několik romantických zpráv na jeho staré mobilní číslo... aniž by ale tušila, že číslo bylo přiděleno k novému pracovnímu telefonu novináře Roba Burnse. A Rob je krásou upřímných slov zcela uchvácen a nemůže je pustit z hlavy.

Když dostane za úkol napsat profil megahvězdy Celine Dion, požádá ji o pomoc při vymýšlení způsobu, jak se s Mirou osobně setkat a získat její srdce. V romantické komedii Znovu se zamilovat se objeví Sam Heughan, Priyanka Chopra Jonas a Celine Dion osobně!

Bobby Sparks II

Bobby Sparks II se vrací po půl roce znovu do Prahy, tentokrát s vlastní kapelou. Klávesista, skladatel, aranžér a konceptuální umělec Bobby Sparks zahraje v music baru Futurum 20. května, kde představí své album Pranoia.

Od roku 2016 je Sparks stálým členem uznávané jamové kapely Snarky Puppy, s níž vystupuje na albu Culcha Vulcha, které v roce 2016 získalo cenu Grammy. S kapelou Snarky Puppy vystoupil v pražské Lucerně v říjnu 2022 v rámci festivalu Struny podzimu. Nyní se Bobby Sparks II do Prahy vrací znovu, tentokrát ale se svou kapelou - spolu s ním zahrají saxofonista Keith Anderson, baskytarista Jay McK, bubeník Brannen Temple, zpěvák James Robinson a od gramofonů bude zahušťovat zvuk a násobit beaty DJ Ernie G

Plán B (rekvalifikační táborák)

Večer u táboráku, buřty, chaty a chalupy. Tři lidé se rozhodují o realizaci životního a pracovního plánu B, protože plán A zrovna nevyšel podle jejich představ. Buď byla jejich práce nudná, nesmyslná a deprimující, nebo vlivem krize přestala existovat, případně je bez perspektivy, což je teda taky dost nanic.

A co teď, že jo? Dělat dál to, co dělám, i když to už dělat nechci, nebo dělat to, co bych chtěl dělat, ale nedělám to…? A studio Rubín uvádí novou „táborákovou“ inscenaci o chatařství a chalupaření, o iluzích a snech, o kruzích, které se nemají rušit a kruzích pod očima, které nejde vymazat. V hereckém obsazení se objeví Agáta Kryštůfková, Natálie Řehořová, Jiří Panzner a David Oupor.

Den s Univerzitou Karlovou

Den plný atraktivního programu pro dospělé i děti - to je Den s Univerzitou Karlovou, který proběhne 20. května v inspirativních prostorech Kampusu Hybernská. Zde se jednotlivé fakulty představí v rámci bohatého doprovodného programu, kde nebude chybět hravá biologie, pokusy s dusíkem, ani nácvik první pomoci. Na návštěvníky se budou těšit redaktor a moderátor Václav Moravec, youtuberské duo Pastoral Brothers i průvodci, kteří zájemce provedou historickým Karolinem. Program probíhá zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!