Katedrála, Já, Diagnóza, Divadelní svět Brno a Kapitán Demo. Týdenní tipy od 8. do 14. května

Katedrála, Já, Diagnóza, Divadelní svět Brno a Kapitán Demo. Týdenní tipy od 8. do 14. května 

Druhý květnový týden je opět kulturně nabitý! Těšit se můžete na opěvovaný dokumentární film Katedrála, na velkolepou show Kapitána Dema či na premiérovou inscenaci Já, Diagnóza. Tento týden startují taktéž mezinárodní festival současného umění a mezinárodní festival divadla.

Slavnosti svobody

Plzeň byla jediným velkým českým městem, které osvobodila americká armáda. Každoročně město připravuje bohatý tematický program přímo v ulicích historického centra a jeho okolí. Letošní slavnosti Plzeň pořádá v termínu od 5. do 8. května. Těšit se můžete na bohatý vojensko-historický program, nebudou chybět dobové vojenské kempy s historickou technikou a výstrojí, konvoj historických vozidel a tradiční vzpomínkové akty.

Foto: Slavnosti svobody Plzeň

Významným cílem návštěvníků Slavností svobody je také muzeum Patton Memorial Pilsen, jediné muzeum svého druhu, které se právě událostem konce druhé světové války věnuje. K vidění je zde řada originálních artefaktů, dobová výzbroj a výstroj i dary od amerických a belgických veteránů, kteří se na osvobozování Plzně osobně podíleli. Muzeum je otevřeno celoročně.

Katedrála

Ve čtvrtek 11. května vstoupí do kin dokumentární film Katedrála. Píše se rok 1961 a osmadvacetiletý Justo Gallego se rozhodne, že v malém městě na předměstí Madridu postaví katedrálu. Příštích 60 let svého života věnuje veškerý svůj čas a energii její stavbě. Zatímco ho všichni považují za blázna, Justo promění tento výstřední nápad ve skutečnost a vlastnoručně vybuduje katedrálu velikou jako Sagrada Família. Bez jakéhokoliv architektonického vzdělání se tak zapíše do dějin Španělska, kde grandiózní stavba vytvořená z recyklovaných materiálů stojí. Vizuálně strhující a divácky velmi vděčný dokument využívá mnoho archivních materiálů a plasticky zachycuje příběh nekonečné vůle a odhodlání.

Julie a Winston: 2024

Julie a Winston prožili v roce 1984 půlroční milostnou romanci, která pro ně, jak známo, skončila poněkud nepříznivě. Když se znovu setkají v roce 2024, už jim trochu otrnulo a chtěli by své životy zakončit znovuzrozenou láskou. Režiséra a představitele hlavní role Petra Odo Macháčka budou na komorní scéně doplňovat herečky Lucie Zachovalová a Lenka Chadimová. Inscenace 2024: Julie a Winston může mimo jiné upoutat diváky svojí vizuální stránkou, jež pojal scénograf Petr Oskar Vaněk úplně jinak, než by člověk u orwellovských motivů očekával. Inscenace se odehraje 11. května v Divadle Kámen.

Festival 4 + 4 Dny v pohybu

Místa činu, výtvarná část letošního 28. ročníku mezinárodního festivalu současného umění 4 + 4 Dny v pohybu, se uskuteční od 11. do 21. května v Erpet Smíchov a jeho okolí. Originální prostor bývalého sportovního centra z 80. let zaplní výstava Všechno je všech, která představí umělce a umělecké projekty z celé České republiky. Budou mezi nimi například Karolína Netolická, Lucie Sceranková a Julius Reichel, celkově se zúčastní kolem 60 umělců.

Výstavou Všechno je všech chceme zaujmout pozici, která vychází z narůstajícího vědomí provázanosti a komplexity procesů a systémů, jejichž jsme součástí. V umění, které překonává izolovanost, obsahuje zrnka idealismu a spíše možnosti než nemožnost. V umění, které překračuje marnost, ale přitom nepopírá úzkost, nejistotu a obavy,“ konstatují kurátoři Jiří Ptáček a Denisa Václavová.

Já, Diagnóza

Režisér Jan Večeřa společně s herečkami Lumírou Přichystalovou a Annou Olejníkovou uvedou premiéru inscenace Já, Diagnóza, která se uskuteční 12. května od 20:00 v bytovém divadle H2O ve Vršovicích. Život není dobrý, ale není ani špatný. Není veselý, ale ani smutný. Zároveň ovšem je špatný i dobrý a je také veselý i smutný. Život je trh s veškerým zbožím a je na nás, co „koupíme“. Slečna L. nám nabízí své životní eskapády v inscenaci, která je skrz na skrz osobní, a přesto se její téma dotýká mnohých z nás. Slečna L. vzpomíná na dětství, pubertu, na divoká léta dospívání. Prostřednictvím deníků nás zavede do chráněného prostředí, kde se léčí duše a hledá smysl života.

Foto: Já, Diagnóza

Mezinárodní festival Divadelní svět Brno

Od 13. do 27. května se již po 14. stane Brno středem mapy divadelního světa. Jeden z největších tuzemských divadelních festivalů do Brna přiveze prestižní výběr zahraničních inscenací z Polska, Německa nebo Izraele a ta nejlepší představení z tuzemské divadelní scény. Několik dnů nabitých velkou činohrou, komorními projekty, tanečními inscenacemi, site-specific performancemi ve veřejném prostoru a bohatým doprovodným programem, spolupořádají téměř všechna brněnská divadla – Národní divadlo Brno, Městské divadlo Brno, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Polárka, Divadlo Radost i umělecké scény Divadelní fakulty JAMU – Studio Marta a Divadlo na Orlí.

Kapitán Demo: Naposled

Dlouho očekávaný křest alba Mistr Světa Všeho česko-italského magnáta Kapitána Dema proběhne 13. května v pražské O2 areně.

Po dlouhém pátrání a několika inspekcích jsem zjistil, že v O2 universu není kostka, skyboxy ani ledová hrací plocha, a že se tam vejde jen 150 koní. Na tom jsme se nedomluvili a tím pádem celou show přesouvám do O2 areny,“ říká k tomu Kapitán Demo. Deska Mistr Světa Všeho, která vyšla loni a během prvních pár dní se stala platinovou, se v O2 areně dočká velké show. Okolnosti show zůstávají i nadále utajené, ale každý, kdo byl na Demově samostatném koncertě, tak ví, že se vždycky stane něco, co se normálně nestává. Na koncertě zazní zásadní hity ze všech vydaných i nevydaných Demových alb.

BONUSOVÝ TIP:

Již 17. června proběhne tradiční Oldies festival v Ostravě. Od roku 2015 ho navšívilo více než 70 000 návštěvníků, kteří mohli slyšet 41 hudebních skupin jako například DJ Bobo, East 17, Masterboy, Loona, Lou Bega, 2Unlimited a mnoho dalších.

Na předchozím ročníku zazněly hity z 80. let, a tím pořadatelé oputili myšlenku specializovat se pouze na devadesátá léta. Letos se mohou návštěvníci těšit na skupiny z 90. let a milénia. Vystupující z minulých let posluchače roztančí jako tomu bylo doposud. Vystoupí například LoonaCrystal WatersDJ Quicksilver nebo Dario G. Vstupenky k dostání v síti Ticketstream.

Foto: Aerofilms

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!