To se mi snad jen zdá: Sen noci svatojánské, komedie o (ne)lásce v Divadle pod Palmovkou

To se mi snad jen zdá: Sen noci svatojánské, komedie o (ne)lásce v Divadle pod Palmovkou 

Divadlo pod Palmovkou se rozhodlo ztvárnit divácky nejoblíbenější a nejhranější komedii Williama Shakespeara. Na dubnovou premiéru přijal osobní pozvání Martin Hilský, překladatel textu a význačný český shakespearolog, který 8. dubna oslavil 80. životní jubileum.

Les, do kterého utíkají postavy hry, jsme proměnili v současnou podobu lesa. Je zaneřáděný, špinavý, jen s pahýly stromů. Ale v Shakespearově hře nejde jen o les jako takový, ale také o podvědomí. O to, co se odehrává v našich hlavách. I když to mnohdy ani nevíme. V inscenaci nově pracujeme s videomappingem, takže jde o vizuálně silnou, magickou až psychedelickou podívanou,” komentuje chystanou inscenaci její režisér Michal Lang.

Oberon se pohádal s Titánií a poručil Pukovi, aby našel kouzelnou květinu, která umí vyvolat lásku. Ale ne proto, aby se Titánie do Oberona znovu zamilovala, ale aby se zamilovala do kohokoliv. Třeba do osla. Do už tak barvitého příběhu se připletou ještě dvě milenecké dvojice, a Puk jim ve snu potře oči kouzelnou květinou. Les, ve kterém všichni bloudí, je najednou plný snů, ze kterých jde strach, a Oberon s Pukem raději rychle dávají věci do pořádku.

 „Sny mohou být přívětivé a milé, ale přijde určitý typ proměny a stanou se pravým opakem. Sen noci svatojánské je rozhodně hra nevlídná vůči ženám, muži rozhodují o jejich životech. Slovo ženy nemá žádnou váhu. A pokud se vzepřou, dopadnou jako Titanie, na které se Oberonova krutost podepíše nejvíc,“ doplňuje dramaturgyně Iva Klestilová.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!