Falcon Lake, Mezinárodní den jazzu, FILMharmonie Fantasy a benefiční sekáč. Týdenní tipy od 24. do 30. dubna

Falcon Lake, Mezinárodní den jazzu, FILMharmonie Fantasy a benefiční sekáč. Týdenní tipy od 24. do 30. dubna 

Poslední dubnový týden hraje všemi barvami! V naší nabídce kulturních tipů nechybí mysteriózní drama Falcon Lake, zábavná přednáška o cestování s dětmi, premiérová inscenace Chlast, benefiční sekáč, filmové melodie na téma Fantasy nebo takový Mezinárodní den jazzu.

Falcon Lake

Do kin přichází 27. dubna debut známé quebecké herečky Charlotte Le Bon. Falcon Lake spojuje romantickou komedii o dospívání a mysteriózní drama o místě, na kterém se z lidí stávají duchové. Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé. Vzniká mezi nimi nerovnocenný vztah, který nejasně balancuje mezi romantikou a manipulací. Na břehu jezera, které je opředeno duchařskými legendami, prožívá Bastien prázdniny, které nenápadně změní všechno, co znal.

Spektrum

Název výstavy napovídá, že se jedná o soubor obrazů rozdílných stylů a žánrů: od klasické, realistické olejomalby, přes akvarely, pastely až po abstrakce, které představí 29 umělců. Expozice se uskuteční od 27. dubna do 28. května v Art House Atelier. Ten se nachází přímo v centru Prahy.

Dny Evropského filmu

I letos nabídne soutěžní festival Dny evropského filmu (DEF), kvalitní a výhradně evropské snímky, které se zpravidla do běžné distribuce nedostanou. Jubilejní třicátý ročník přinese celkem devět sekcí, včetně sekce filmů významného německého režiséra Fatiha Akina. Jednu novinku a několik starších filmů německého režiséra s tureckými kořeny nabídne sekce MEDIA –Pocta Fatih Akin. Držitel Zlatého medvěda z Berlínale, Evropské filmové ceny i Stříbrného lva z festivalu v Benátkách si získal srdce diváků živelným vyprávěním a portréty rozervaných hrdinů ve snímcích jako Odnikud nebo Na druhé straně. DEF uvede i Akinův nový film Zlato Rýna. Zvláštní pozornost bude na festivalu věnována snímkům z Nizozemska, Belgie a Lucemburska.

Hlavní část DEF probíhá do 25. dubna v pražských kinech LucernaSvětozor a Přítomnost, v brněnských kinech ScalaArt a ve Hvězdárně a dále v ostravských kinech Etáž a Minikino a v Planetáriu OstravaOzvěny v regionech proběhnou v rozmezí 26. až 30. dubna v kinech v Boskovicích, Havířově, Červeném Kostelci, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Hodoníně, Vrchlabí, Šumperku, Vyškově a ve Znojmu.

Cestujte s dětmi

Máma, táta, dvě děti a pes se rozhodnou nastěhovat na půl roku do auta a vyrazit na výlet. Cestopisná přednáška o rodinném kočování Evropou si klade za cíl pobavit diváky a ukázat, že všechno je možné. Příběhy, které zazní, budou opravdové, chvílemi tragikomické. Přednášející Tereza vzkazuje: „Přijďte se inspirovat a zároveň si poslechnout, jakým příhodám se při cestování raději vyhnout. Váš věk ani to, jestli máte či nemáte děti, nerozhoduje.“ Přijďte se inspirovat do plzeňského DEPO2015, a to ve čtvrtek 27. dubna.

Chlast

Adaptace stejnojmenného oscarového filmu, na níž se podílel sám režisér. Čtyři přátelé, středoškolští učitelé, již dávno rezignovali v pracovní i soukromé sféře na své životní cíle a sny. Doběhlo je vyhoření, a tak přežívají v monotónním stereotypu každodenních povinností. Až jednoho dne, na oslavě 40. narozenin nejmladšího z nich, se dovídají o svérázné teorii norského filosofa. Ta tvrdí, že člověk se rodí s deficitem půl promile alkoholu v krvi.

Pokud by jej doplnil, jeho život by hned byl pestřejší, on sám by měl mnohem větší sebevědomí, byl více kreativní a celkově spokojenější a šťastnější. Vzhledem ke stagnaci svých životů se rozhodnou tento myšlenkový experiment ověřit v praxi, nakoupí alkohol i alkoholtestery a experiment může začít. V hlavních rolích na prknech Švandova divadla se v premiérové inscenaci 29. dubna objeví Petr Stach, Jacob Erftemeijer, Robert Jášków a Tomáš Petřík.

FILMharmonie: Fantasy

Filmová filharmonie uvede svůj divácky nejoblíbenější program fantasy hudby, a to ve dnech 29. a 30. dubna tradičně v prostorách Rudolfina. Kromě skvělých titulů, které posluchači již mohli v podání Filmharmonie slyšet, se můžete těšit na novinky! Velký symfonický orchestr bude doplněn pěveckým sborem. Těšit se můžete na skladby z filmů jako Zloba, Jak vycvičit draka 2, Fantastická zvířata, Letopisy narnie, Pán prstenů, Hra o trůny, Piráti z Karibiku, Planeta Krull. Detailní program a vstupenky naleznete zde.

Benefiční sekáč v Karlíně

V karlínských Kasárnách propukne 30. dubna od 14.00 sedmý ročník benefičního sekáče pro kolek­tiv Food Not Bombs a orga­ni­zaci Jako Doma, kteří pomáha­jí lidem bez domo­va, na něž půjde vešk­erý výtěžek z akce. Vyberte si mód­ní kousky z roz­man­itého výběru oblečení vše­ho druhu za dobro­vol­né ceny. Přinést můžete také vlast­ní kousky šat­níku, které už neunosíte a při­dat je k prodeji. Zároveň na místě proběhne sbír­ka užitečných věcí pro lidi bez domo­va. Uvítá se například spacák, stan, ponožky nebo drogerii. Pokud daný den nemáte čas a přesto byste se chtěli do sbírky zapo­jit nebo přispět oblečením, můžete tak učinit na sběrném místě — v kavárně Potrvá.

Mezinárodní den jazzu na Karlově náměstí

Neděle 30. dubna je celosvětově svátkem všech jazzmanů, ale i všech fanoušků tohoto žánru v nejrůznějších podobách. Mezinárodní den jazzu u nás tradičně slavíme zdarma přístupným Open Airem na Karlově náměstí pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz s hvězdnými hudebníky. Hlavními hudebníky jsou pro tento ročník britští Molotov Jukebox, kteří jazz koření romskými melodiemi se swingem i dubstepem. Jejich frontwoman je zpěvačka a také herečka Natalia Tena známá například z Harryho Pottera nebo Hry o trůny.

Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid.

Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle. Dále směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou.

Program z Karlova náměstí bude živě přenášet Český rozhlas Vltava. Stream poběží také na Facebooku Mladí ladí jazz. Festival je přístupný zdarma, akci je ale možné podpořit nákupem dobrovolné vstupenky zde.

Foto: Drew Cox_m

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!