Treffpunkt, Jeden svět online, Lilith: Matka démonů a Navždy mladí. Týdenní tipy od 10. do 16. dubna

Treffpunkt, Jeden svět online, Lilith: Matka démonů a Navždy mladí. Týdenní tipy od 10. do 16. dubna 

S Velikonočním podělím začíná týden plný koncertů, divadla a filmů. Jako například artová novinka Navždy mladí, premiéra v RockOpera nebo oceněné dokumenty na online platformě Jeden svět. Vyjma těchto kulturních tipů se nabízí také komentovaná prohlídka Praha zítra? Domy a byty či česko-bavorský festival Treffpunkt.

EVA TOUR 2023

Zpěvačka a bronzová slavice Eva Burešová společně s kapelou navštíví deset českých a moravských měst pod názvem EVA TOUR 2023. První koncert se uskuteční na Velikonoční pondělí 10. dubna na domovské scéně v BARRÁK Music Clubu v Ostravě. Následovat budou vystoupení například v Olomouci, v Brně, v Plzni či v Hradci Králové. Tour vyvrcholí koncertem 11. května v pražském Lucerna Music baru.

Jeden svět online

Jeden svět zaplnil na konci března kinosály ve 28 městech po celém Česku. Přesunul se ovšem na platformu Jeden svět online, kde si do 16. dubna může každý v pohodlí domova užít dvacet výrazných snímků z letošní festivalové nabídky.

Mezi vybranými festivalovými dokumenty, které jsou nyní dostupné online, nechybí dokument Apolonia, Apolonia, který vyhrál Cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film. Snímek intimně vykresluje životní příběh francouzské malířky Apolonie, jejíž snahu se prosadit ve světě současného umění sledovala dokumentaristka Lea Glob Monies dlouhých 13 let.

Ve výběru se však vyjímají i další letošní oceněné snímky. Cenu regionální poroty získal film Farmář a hipster, v němž režisér Kurt Langbein v něm ukazuje kontrasty rozdílného způsobu života vídeňského novináře a zemědělce z alpské farmy a zároveň vznik jejich nečekaného přátelství.

Tyto i další dokumenty z letošního ročníku jsou dostupné na Jednom světě online. Zastoupeny jsou zde filmy z různých soutěžních i tematických kategorií 25. ročníku festivalu – Mezinárodní soutěž, Máte právo vědět, Česká soutěž, Ukrajina, Nová božstva, Vztahy, Síla žen, Udržitelnost, Vykořenění a Sítě.

Kateřina Marie Tichá a Bandjeez

Zpěvačka, autorka a držitelka ceny Anděl v kategorii Objev roku Kateřina Marie Tichá zahraje se svojí frýdeckomísteckou kapelou Bandjeez, která dlouhodobě provázela předčasně zesnulého Davida Stypku. V Lucerna Music Baru společně představí nejen písně z úspěšného debutu Sami, ale i písně z nové desky. Hostem úterního večera 11. dubna bude hudebník Martin Chobot.

Lilith: Matka démonů

Podle některých náboženství a mýtů byla první ženou ona, a ne Eva. Odmítla se v Edenu podrobit Adamovi i Bohu, a tak utekla a plodila s jinými bytostmi démony. Řeč je o Lilith, jejíž příběh bude vyprávět nejnovější rocková opera Milana Steigerwalda a Pavly Forest s názvem LilithMatka démonů. Premiéra se uskuteční 12. dubna v RockOpera Praha.

Treffpunkt

Česko-bavorský festival Treffpunkt se uskuteční letos již podeváté a tentokrát bude dokonce třídenní. Dny věnované bavorské kultuře proběhnou od čtvrtka 13. dubna do soboty 15. dubna v plzeňském DEPO2015, a to nejen ve velké hale vyzdobené „bavorským nebem“, ale prakticky v celém areálu této kulturní a kreativní zóny. Kvalitní hudba bude opět doplněná stylovým sortimentem pokrmů a proudem poteče jak plzeňské, tak bavorské pšeničné pivo. Treffpunkt se tak připojí k programu oslav třiceti let partnerství města Plzně s německých Regensburgem.

2024: Julie a Winston

Julie a Winston prožili v roce 1984 půlroční milostnou romanci, která pro ně, jak známo, skončila poněkud nepříznivě. Když se znovu setkají v roce 2024, už jim trochu otrnulo a chtěli by své životy zakončit znovuzrozenou láskou. Režiséra a představitele hlavní role Petra Odo Macháčka budou na komorní scéně doplňovat herečky Lucie Zachovalová a Lenka Chadimová. Inscenace 2024: Julie a Winston může mimo jiné upoutat diváky svojí vizuální stránkou, jež pojal scénograf Petr Oskar Vaněk úplně jinak, než by člověk u orwellovských motivů očekával. Inscenace se odehraje 13. dubna v Divadle Kámen.

Praha zítra? Domy a byty

Víte, kolik je v Praze bytů? O kolik stoupla cena nemovitostí v posledních letech? A jak jsme na tom v porovnání s Berlínem, Vídní nebo Mnichovem? Tyto a mnohé další zajímavosti o fenoménu bydlení v hlavním městě najdete v audiovizuální expozici Praha zítra? Domy a byty v CAMP. Výstava potrvá do konce dubna a v sobotu 15. dubna se můžete vydat na komentovanou prohlídku.

Navždy mladí

Koncem března vstoupilo do distribuce dosud nejsilnější dílo herečky a režisérky Valerie Bruni Tedeschi, snímek Navždy mladí, který měl premiéru v hlavní soutěži loňského Cannes. Spektakulární pocta prestižní herecké škole Les Amandiers v Paříži provede diváky přijímacími zkouškami, kde společně s protagonisty prožijí stejné vzrušení, strach, lásku a touhu jako zažívali známí absolventi od Agnés Jaoui přes Thibaulta de Montalemberta až po samotnou Tedeschi.

“Řekněme, že základ filmu je postaven ze vzpomínek. Nejenom mých, ale i spoluscenáristek Noémie Lvovské, Agnès De Sacy a dalších studentů. Nakonec jsme si však daly úplnou svobodu k tomu, abychom všechno přepracovaly, převyprávěly, smíchaly, pospojovaly a vytvořily nanovo. Všechno to byla naše hrací plocha. Představivosti musíte dát prostor se bavit, a to bez autocenzury nebo přehnaných tabu,” popisuje intimitu příběhu Tedeschi, která se ve filmu neostýchá otevřít ani téma HIV, drog, smrti nebo intimních vztahů v divadelním prostředí. Film se promítá 15. dubna Edison Filmhubu.

Oslava k 15. narozeninám festivalu Votvírák

Festival Votvírák letos oslaví 15. výročí! A jako poděkování si pro své fanoušky společně s Ticketstreamem připravil akci 2+1 vstupenka zdarma. Akce se nevztahuje na VIP GOLD klubovou kartu.

V sobotu 15. dubna odstartuje 24 hodinová oslava. Každý, kdo zakoupí tři vstupenky ve stejné kategorii, automaticky získá jednu vstupenku z nákupu zdarma. Stačí na začátku objednávky na www.ticketstream.cz zadat kód Votvirak15 do kolonky „Máte slevový kód?“. Platí jak pro vstupenky STANDARD, KOMBI, tak i VIP! Oslava končí 15. dubna o půlnoci!

Foto: Edison Filmhub

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!