Rozmanitý jarní program na pražské Novoměstské radnici

Rozmanitý jarní program na pražské Novoměstské radnici 

Novoměstská radnice nabídne během jarních měsíců usedlíkům metropole i mimopražským turistům nejen koncerty a výstavy, ale také rozmanité festivaly.

Příchod jara oslaví Novoměstská radnice Festivalem delikátních chutí. Akce navazuje na tradici neformálního setkání sousedů z blízkých i vzdálenějších koutů Prahy, výletníků z celé České republiky i návštěvníků ze světa, kteří si již navykli na to, přijít si vychutnat širokou škálu lahodných pokrmů i osvěžujících nápojů. Sezona food festivalů bude zahájena 19. března a festival bude i tentokrát probíhat v zázemí radnice a v přilehlé části parku na Karlově náměstí, kde bude možné posedět.

Foto: Jitka Pekari

Dramaturgyně a produkční festivalu Zuzana Menhartová dodává: „Nabídka na street foodových akcích se rok od roku zpestřuje, a to nesmírně vítáme. Nabídku již několik let sestavujeme tak, aby si na své přišel každý. Milovník masa i vegetarián, návštěvník konzervativnější i ten, kdo rád objevuje chutě z druhého konce světa. Velkým tématem je pochopitelně i veganství, celková udržitelnost a alternativní směry ve stravování…“

V návaznosti na gastronomický festival se v pondělí 20. března probudí ze zimního spánku radniční vyhlídková věž. Pohled na stověžatou Prahu téměř ze sedmdesátimetrové výšky může být skvělým zážitkem.

V bytě bývalého věžníka se nachází stálá expozice o historii Nového Města pražského a panoramatické Praze, a v pokladně věže je umístěna putovní výstava Stopy židovské přítomnosti v Praze 2, na kterou je vstup zdarma. Věžní galerie bude od 29. března do 13. dubna hostit výstavu fotografií Photocontest a poté budou následovat další výstavy.

Ve druhém patře radnice se již od roku 2011 nachází Neviditelná výstava ukazující návštěvníkům, jaké to je žít bez zraku. Do 26. března si můžete užít expozici Doteky krásy dřeva, výstavu soustružnického ateliéru, během které budou probíhat za účasti autorů i ukázky soustružení. Od 30. března do 23. dubna tu uvidíte výtvarná díla žáků ZUŠ Šimáčkova pod názvem Rozmanitost.

Vydechnout můžete na dlážděném nádvoří radnice s kašnou, studnou a podloubím, a v kavárně Café Neustadt si vychutnat lahodný šálek kávy a prohlédnout si netradiční sochařská díla – monumentální betonové polštáře sochařky Veroniky Psotkové a barevná Sedící postava Alexandry Koláčkové. Pokud dorazíte v úterý dopoledne, je přístupná v předsálí svateb i originál socha Neptuna.

V historickém Velkém sále Novoměstské radnice se konají v současné době koncerty. Na své si přijdou příznivci různých hudebních žánrů. Na jaře zde vystoupí Josef Suk Piano Quartet s Magdalénou Borovou, saxofonistka Melissa Aldana s quartetem, komorní orchestr Harmonia Praga, portugalská zpěvačka MirAnda, Lubomír Brabec s Vilémem Veverkou či dámské Trio Clavio. Nebudou chybět ani koncerty společnosti Lieder Company Prague a koncert Mira Costa High School Choir. Pro rodiče s nejmenšími ratolestmi do tří let jsou připraveny koncerty s Filharmoništěm. Pro děti je dále připraven doprovodný program v podobě rodinného festivalu Struny dětem.

V nabídce jsou také komentované prohlídky radnice s poutavým výkladem, na které je však nezbytné provést rezervaci. Vybrat si můžete dopolední termín, nebo prohlídku při západu slunce. 

Dále se můžete těšit na jarní prodejní Pražskou výstavu nožů a luků. V případě, že máte rádi starožitnosti, nabízí se tradiční čtyřdenní veletrh Antique, jehož mottem jsou Starožitnosti a investice, na kterém se možná i osobně setkáte s účastníky televizní pořadu Poklad z půdy.

Novoměstská radnice však nenabízí návštěvníkům pouze kulturní zážitky či dobré pochutnání. To, že je i místem setkávání, zjistíte též během společné sousedské oslavy sezónních produktů od známých zemědělců. Jednou měsíčně se stává výdejním místem pro ty, kteří si objednali lahodné čerstvé řecké ovoce přes Výdejnu chutí.

Foto: Jitka Pekari

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!