Filmové a seriálové tipy, týden #8: Kraťasy, Brenesance i maestro Tár

Filmové a seriálové tipy, týden #8: Kraťasy, Brenesance i maestro Tár 

Konec února je otiskem vrcholící oscarové sezóny. V nabitém kinotýdnu nabízíme kandidáty na vítěze v hlavních hereckých rolích, ale také jeden z největších bizárů tohoto roku. Nechybí však ani oblíbený festival krátkých filmů. Co si vyberete?

Velryba

 

Tří set kilový učitel tvůrčího psaní Charlie pod tíhou minulosti, traumat i vlastního těla pomalu schází. Se světem se však nechce rozloučit do té doby, než najde cestu zpět ke své mladé dceři, kterou musel opustit. Pod horou jídla, které neustále konzumuje, nepřichází o svůj optimismus a postupně nachází i vůli zařídit, jak on sám tvrdí, jedinou věc, která by jeho žití dávala smysl. Velryba je velkým návratem herce Brendana Frasera na výsluní, kterému zahraniční kritika začala přezdívat "Brenesance".

Tár

 

Uznávaná dirigentka Lydia Tár je na vrcholu své hudební kariéry. Pod slupkou sebejisté umělkyně, která má zdánlivě vše, se však nachází osoba plná nejistoty. Její svět se může každou chvíli zbortit a sláva a prestiž na tom nic nezmění. Kdy přijde bod zlomu a jak moc pro ni bude fatální? Hlavní roli v konverzačním dramatu Todda Fielda si zahrála Cate Blanchett, která směřuje k zisku svého třetého kariérního Oscara. Dvě předchozí sošky má za Jasmíniny slzy a Letce.

Medvěd na koksu

 

Inspirováno skutečnými událostmi, až je to k neuvěření. Když se nad rozmanitou přírodní rezervací ztratí pašerákům značné možství kokainu, má to vždycky svůj efekt. Vzácný náklad z letadla dopadne do blízkosti medvěda, který se posilněn narkotiky vydává na krvavou cestu skrze turisty, školáky i samotné gangstery. Komedii na motivy případu z roku 1985 režírovala podle scénáře Jimmyho Wardena herečka a producentka Elizabeth Banks, která za svou režijí prvotinu Mládeži nepřístupno získala před deseti lety nepopulární Zlatou malinu. Jak se jí povede na vlně tripu?

Láska podle plánu

 

Zoe zaujme životní směr blízkého přítele Kazima, který se při hledání lásky rozhodne držet svých pákistánských kořenů. Nechá totiž své rodiče, aby mu manželství s neznámou dívkou domluvili. Mladá filmařka začíná jeho příběh dokumentovat a sama po mnoha neúspěšných schůzkách pozoruje, zda může takový vztah na celý život fungovat. Exotická veselka v ní však probudí city, které nečekala. Dvojici přátel ztvárnili na plátně Shazad Latif a Lily James (Yesterday).

Prague Short Film Festival

Další ročník populárního festivalu pod střechou MFF Karlovy Vary. Pragueshorts startují ve středu 1. března v pražských kinech Bio Oko, Světozor a Pilotů, část programu pak zamíří do kin Aero, Ponrepo, Kavalírka a Přítomnost. Trojici soutěžních sekcí tradičně doplní živě moderovaná Brutal Relax Show, tematické programy nebo blok Pragueshorts dětem. Mezinárodní soutěž představí v pětici bloků celkem dvacet šest snímků z pěti kontinentů a ve výběru nechybí ani vítěz Zlaté palmy pro nejlepší krátký film na festivalu v Cannes Zurčení vody. Od 5. do 18. března se následně festival přesune do online podoby na KVIFF.TV

Další novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!