Festival Dny evropského filmu slaví 30 let! Zve na kinematografii zemí Beneluxu či snímky Fatiha Akina

Festival Dny evropského filmu slaví 30 let! Zve na kinematografii zemí Beneluxu či snímky Fatiha Akina 

I letos nabídne soutěžní festival Dny evropského filmu (DEF), kvalitní a výhradně evropské snímky, které se zpravidla do běžné distribuce nedostanou. Jubilejní třicátý ročník přinese celkem devět sekcí, včetně sekce filmů významného německého režiséra Fatiha Akina.

Přehlídka Dny evropského filmu se loni transformovala do podoby soutěžního festivalu. Hlavní soutěž bude opět zaměřena na debuty, festival však nabídne i soutěžní sekci hudebních filmů. „Součástí programu budou také snímky oceněné na prestižních festivalech, animované filmy pro mladší publikum a samozřejmě i dokumenty,“ doplňuje dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Letos přinášejí pořadatelé dvě dramaturgické novinky, ve kterých budou pokračovat i v dalších letech. Jedná se o zaměření na vybraný evropský region a retrospektiva přední osobnosti evropské kinematografie.

Jednu novinku a několik starších filmů německého režiséra s tureckými kořeny nabídne sekce MEDIA – Pocta Fatih Akin. Držitel Zlatého medvěda z Berlínale, Evropské filmové ceny i Stříbrného lva z festivalu v Benátkách si získal srdce diváků živelným vyprávěním a portréty rozervaných hrdinů ve snímcích jako Odnikud nebo Na druhé straně. DEF uvede i Akinův nový film Zlato Rýna. Vypráví o pohnutém osudu kurdského přistěhovalce, který se vypracuje z pouličního dealera na gangstera ovládajícího vstupy do klubů v celém Amsterdamu. Akin tu zpracoval skutečný osud rappera Xatara.

Zvláštní pozornost bude na festivalu věnována snímkům z Nizozemska, Belgie a Lucemburska, kterým bude věnován festivalový Fokus. „Na geograficky nevelkém území Beneluxu filmaři úspěšně spolupracují a v koprodukcích tu vznikají dramata i komedie, které rezonují po celém světě,“ vysvětluje zaměření přeshraniční kategorie Šimon Šafránek a přidává tip na energické drama Rebel v režii belgického dua Adil El Arbi a Bilall Fallah: „Tento film uvádíme v distribuční premiéře. Vypráví o mladíkovi, který se vydá pomáhat syrským rebelům. Když ale dorazí na místo, jeho jednotku pohltí hrdlořezové z Islámského státu.“

Odvážná díla nastupující filmařské generace budou soustředěna v sekci Poprvé, z níž vzejde i držitel ceny o nejlepší evropský debut. Promítnuto bude například rumunské retro Metronom, v němž režisér Alexandru Belc vypráví o lásce dospívajících hrdinů ve stínu komunistického režimu. Film získal cenu za režii v sekci Un certain regard na festivalu v Cannes.

Další soutěžní sekci Film & hudba obsadí dokumentární i hrané filmy, v nichž hlavní roli hraje rytmus a melodie. Na programu bude belgická hudební komedie režiséra Robina Pronta Zillion o vzestupu i pádu nejslavnější diskotéky v Antverpách.

Sekce Hvězdy přinese ve výběru aktuálních filmových hitů setkání se světoznámými tvůrci i hereckými osobnostmi. Ve snímku Víc, než kdy jindy režisérky Emily Atef si diváci připomenou umění tragicky zesnulého francouzského herce Gasparda Ulliela (Paříži, miluji tě, Je to jen konec světa).

V kategorii Bez rodičů se diváci setkají s filmovými příběhy zaměřenými na současný život dětí a mladistvých. V české premiéře promítneme komedii Matky a otcové renomované dánské režisérky a herečky Papriky Steen, v níž se rodiče a jejich ratolesti vydávají na víkendový školní výlet.

Výběr filmů nominovaných na Cenu diváků udělovanou Evropským parlamentem ve spolupráci s Evropskou filmovou akademií obsáhne sekce LUX cena diváků, kde je k vidění veleúspěšná švédská satira Trojúhelník smutku.

Ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v České republice vznikl program sekce K věci: Dezinformace, která představí snímky věnující se dezinformacím a šedé zóně mezi pravdou a lží. Uveden bude i lotyšský film Leden režiséra Viesturse Kairišse, který na loňských Dnech evropského filmu osobně uvedl svůj starší snímek Město na řece s českou herečkou Brigitou Cmuntovou v jedné z hlavních rolí.

Díla zaměřená na otázky udržitelnosti a ekologie obsáhne kategorie Naděje je. V předpremiéře bude promítnut i přírodopisný snímek Národ velryb, v němž Jean-Albert Lièvre zavede diváky mezi vzácné keporkaky. 

Součástí doprovodného programu budou diskuze, projekce pro seniory a pro školy, semináře pro filmové profesionály i dílny pro děti.

Hlavní část DEF se 20.–25. dubna uskuteční v pražských kinech Lucerna, Světozor a Přítomnost, v brněnských kinech Scala, Art a ve Hvězdárně a dále v ostravských kinech Etáž a Minikino a v Planetáriu Ostrava. Ozvěny v regionech proběhnou 26.–30. dubna v kinech v Boskovicích, Havířově, Červeném Kostelci, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Hodoníně, Vrchlabí, Šumperku, Vyškově a ve Znojmu.

Kompletní program bude zveřejněn 20. března na webu.

Foto: archiv DEF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!