Izraelská zpěvačka Noa se vyzpívá z touhy po harmonii mezi lidmi

Izraelská zpěvačka Noa se vyzpívá z touhy po harmonii mezi lidmi 

Izraelská zpěvačka Noa přirozeně propojuje hudbu levantskou i tu „západní“. Zpívá minimálně devíti jazyky a s chutí si vystřihla duet s alžírským zpěvákem Khaledem či se Stingem. Všeobjímající vizi souladu a krásy nabídne pražskému publiku 1. března ve Velkém sále Novoměstské radnice v podobě koncertu.

Všestrannost vnitřní rozmanitost zpěvačky, skladatelky a multiinstrumentalistky Achinoam Nini, jedné z nejvýznamnějších dnešních izraelských umělkyň, vyjadřuje už její umělecké jméno. Noa je totiž zkratkou pro Not Only Achinoam, tedy „nejen Achinoam“.

Nenechává se omezovat ani řečí, ani žánrovými mantinely. Zpívat jsme ji mohli slyšet hebrejsky včetně jemenské podoby jazyka, arabsky, anglicky, italsky, francouzsky, španělsky, nebo také hindsky a thajsky, dokonce i v dialektech Galicie či Sardinie. Elegantně dokáže snoubit různorodé hudební dědictví Blízkého východu a Středomoří s jazzem, popem i folkem.

Kosmopolitní dráhu hudebnice ji předurčilo už dětství. Achinoam se narodila v Tel Avivu potomkům jemenských Židů, ale když jí byly dva roky, rodina se přestěhovala do New Yorku. Ve formativních letech se talentované dívce stali silnou inspirací písničkáři Paul Simon, Leonard Cohen a Joni Mitchell. Pěvecky nadchla malou Achinoam také Barbra Streisand.

Na studiích potkala svého celoživotního hudebního partnera, tamního pedagoga a kytaristu Gila Dora. Za sebou mají dvě společná alba. Následoval víc než tucet různorodých, ale vždy vytříbených desek, včetně záznamu koncertu s Izraelským filharmonickým orchestrem. Zatím posledním titulem je Afterallogy (2021), na kterém Noa a Gil Dor po svém uchopili jazzové standardy. Na album chtějí navázat další jazzovou nahrávkou, tentokrát ve větším obsazení. Nápovědu, jak bude znít, možná nabídne právě pražský koncert.

Noa vždy vítala nadnárodní spolupráce, šance bourat umělé hranice mezi světy. Vedle Khaleda či Stinga zpívala například s palestinským zpěvákem a písničkářem Nabilem Salamehem. Nebo s izraelskou arabskou zpěvačkou Mirou Awad, se kterou vystoupila v rámci Eurovize s písní There Must Be Another Way, vyzívající k harmonii mezi Izraelci a Palestinci. Vystupovala také s legendárním Steviem Wonderem, který ji s chutí doprovodil na harmoniku.

Zpěvaččinu celoživotní snahu spojovat lidi hudbou odráží i fakt, že jako první izraelská umělkyně vystoupila ve Vatikánu. Nebo to, že v roce 2005 dostala pozvánku účastnit se jednoho z obřích charitativních koncertů Live 8. Vystupovala také na prestižních jazzových festivalech jako Montreux Jazz Festival či North Sea Jazz Festival a na nejrůznějších scénách dvaapadesáti zemí světa.

V roce 2008 vystoupila Noa na festivalu Colours of Ostrava, avšak českému publiku tato zpěvačka příliš známá není.

Diváky oslní ve středu 1. března v komorní sestavě, ve které vynikne její barva hlasu i hloubka poselství. Koncert proběhne v rámci série Jazz Meets World. Samotná zpěvačka se ujme hry na perkuse. Na kytaru ji doprovodí hudební partner Gil Dor, na klavír původem ukrajinský virtuózní hráč Ruslan Sirota

Foto: archiv Novoměstská radnice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!