Nejnovější články » Umění

Uznávaná fotografka Lenka Hatašová vystavuje desítky portrétů známých osobností na osobní rovině

10.2.2023,

Fotografka Lenka Hatašová představuje autorskou výstavu fotografických portrétů známých osobností nazvanou V jiném světle v prostorách Kulturního centra Zahrada na Jižním Městě od úterý 7. února do 31. března.

"Vzhledem k názvu zatím mého největšího fotografického projektu jsem na portrétech pracovala trochu jinak než doposud. Známé osobnosti jsem zachytila " v jiném světle" hned v několika rovinách – jednak je představuji v situacích nebo prostředích, na které nejsme u nich úplně zvyklí, navíc jsem pak podle možností použila ne zcela běžné světelné podmínky či efekty, ve většině případů vycházející z přirozeného denního osvětlení," vysvětluje svůj záměr sama autorka.

Na padesáti snímcích, které vznikly mimo jiné i v Paříži či Malé Fatře, můžete najít například Simonu Stašovou, Petra Koláře, Kateřinu Neumannovou, Karla Gotta, Lucii Bílou, Jana Saudka, Zlatu Adamovskou či Báru Basikovou. Důvěra pramenící z dlouhodobé spolupráce tak umožnila vytvořit dokonalou perspektivu v onom jiném světle.

Foto: Plakát KC Zahrada

Ve středu 1. března od 18.00 se nabízí komentovaná prohlídka, kde se při osobním setkání dozvíte, jak konkrétní fotografie vznikaly.

Lenka Hatašová (*1969) prošla s fotoaparátem v ruce válečným bojištěm na Balkáně, zeměmi severní a střední Ameriky či tenisovými kurty slavného grandslamu. Svět reportáží a dokumentaristiky opustila v devadesátých letech ve chvíli, kdy začala fotografovat pro média známé osobnosti kultury, sportu či politiky. Více než akce a adrenalin ji začal zajímat stylizovaný portrét, kterému se v posledních letech věnuje již výhradně. Její fotografie zdobí titulní stránky magazínů, přebaly autobiografických knih, kalendáře, obaly desek českých zpěváků či kapel nebo fotografické vizuály k televizním kampaním a kampaně spojené se známými osobnostmi vůbec. 

K fotografování ji přivedl otec, maminka jí zase ukázala, co je skutečná láska k lidem. Jak sama autorka říká, láska otevírá srdce a mění tak i vidění vnější reality, což je pro fotografa klíčové. Od portrétů si poslední roky čím dál častěji odskakuje do přírody, kde s kapesním fotoaparátem či mobilem hledá každodenní zázraky na své cestě, které lze ve spěchu a tempu naší doby snadno přehlédnout.

Foto: Lenka Hatašová