Uznávaná fotografka Lenka Hatašová vystavuje desítky portrétů známých osobností na osobní rovině

Uznávaná fotografka Lenka Hatašová vystavuje desítky portrétů známých osobností na osobní rovině 

Fotografka Lenka Hatašová představuje autorskou výstavu fotografických portrétů známých osobností nazvanou V jiném světle v prostorách Kulturního centra Zahrada na Jižním Městě od úterý 7. února do 31. března.

"Vzhledem k názvu zatím mého největšího fotografického projektu jsem na portrétech pracovala trochu jinak než doposud. Známé osobnosti jsem zachytila " v jiném světle" hned v několika rovinách – jednak je představuji v situacích nebo prostředích, na které nejsme u nich úplně zvyklí, navíc jsem pak podle možností použila ne zcela běžné světelné podmínky či efekty, ve většině případů vycházející z přirozeného denního osvětlení," vysvětluje svůj záměr sama autorka.

Na padesáti snímcích, které vznikly mimo jiné i v Paříži či Malé Fatře, můžete najít například Simonu Stašovou, Petra Koláře, Kateřinu Neumannovou, Karla Gotta, Lucii Bílou, Jana Saudka, Zlatu Adamovskou či Báru Basikovou. Důvěra pramenící z dlouhodobé spolupráce tak umožnila vytvořit dokonalou perspektivu v onom jiném světle.

Foto: Plakát KC Zahrada

Ve středu 1. března od 18.00 se nabízí komentovaná prohlídka, kde se při osobním setkání dozvíte, jak konkrétní fotografie vznikaly.

Lenka Hatašová (*1969) prošla s fotoaparátem v ruce válečným bojištěm na Balkáně, zeměmi severní a střední Ameriky či tenisovými kurty slavného grandslamu. Svět reportáží a dokumentaristiky opustila v devadesátých letech ve chvíli, kdy začala fotografovat pro média známé osobnosti kultury, sportu či politiky. Více než akce a adrenalin ji začal zajímat stylizovaný portrét, kterému se v posledních letech věnuje již výhradně. Její fotografie zdobí titulní stránky magazínů, přebaly autobiografických knih, kalendáře, obaly desek českých zpěváků či kapel nebo fotografické vizuály k televizním kampaním a kampaně spojené se známými osobnostmi vůbec. 

K fotografování ji přivedl otec, maminka jí zase ukázala, co je skutečná láska k lidem. Jak sama autorka říká, láska otevírá srdce a mění tak i vidění vnější reality, což je pro fotografa klíčové. Od portrétů si poslední roky čím dál častěji odskakuje do přírody, kde s kapesním fotoaparátem či mobilem hledá každodenní zázraky na své cestě, které lze ve spěchu a tempu naší doby snadno přehlédnout.

Foto: Lenka Hatašová

 

 

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!