Pink Floyd, Korzet a Cirkopolis. Týdenní tipy od 6. do 12. února

Pink Floyd, Korzet a Cirkopolis. Týdenní tipy od 6. do 12. února 

Nový týden s sebou přináší nové kulturní tipy! Tentokrát naší pozornosti neunikla oslava výročí legendárního koncertního turné skupiny Pink Floyd, netradiční pohled na architekturu skrze hudební videoklipy v CAMPu, nový film v kinech o císařovně Sissi, festival nového cirkusu, výstava výtvarníka Jana Kroutila a zbrusu nová divadelní komedie Vedlejší účinky.

The Wall in Concert

Kongresové centrum v Praze rozezní v sobotu 11. února hudba Pink Floyd! Dorazí sem totiž projekt The Wall in Concert, který připomene čtyřicáté výročí legendárního turné, považované za jedno z největších koncertních tour všech dob.

Na koncertu vystoupí hudebníci a zpěváci z původních turné Pink Floyd a Rogera Waterse, ale i překvapiví hosté a chybět nebude ani světelná show a projekce. Pro diváky budou připraveny originální písně koncertů The Wall i další hudba od Pink Floyd.

Korzet

Na filmová plátna míří císařovna Sissi. Píše se rok 1877, její 40. narozeniny už klepou na dveře, ovšem Sissi nemá mnoho důvodů k oslavám. Aby si zachovala svou mladistvou krásu, uzavírá své tělo do stále pevnějšího korzetu. Je (doslova) svírána nejen módními ideály, ale i nevybíravou kritikou a konvencemi, které jsou neodmyslitelně spojeny s jejím postavením.

Jaký by ale mohla žít život, kdyby se oprostila od pedantského drobnohledu vídeňského dvora? Režisérka Marie Kreutzer přichází s nadčasovým příběhem o odvážně ženě a její nehynoucí touze po svobodě, kterému vévodí Vicky Krieps jako rebelující panovnice, jež se rozhodla vzít osud do vlastních rukou.

Music feat. Architecture

Netradiční pohled na architekturu skrze hudební videoklipy nabídne 9. února Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Umělci nabízí alternativní formu vnímání architektury skrze další smyslovou dimenzi a hudbou komponují protipól dnešní vizuální obsesi. Co mohou tyto superkrátkometrážní filmy vypovědět o architektuře a naopak?

Malá sonda do hudební scény konce 20. a počátku 21. století vytvořená historičkou Martinou Freitagovou, představí nový pohled na architekturu a její role v širším kontextu populární kultury. Večerem provází moderátor a herec Bořek Joura. Na něj pak naváže DJ Pierre Urban se svým Archi Disco.

Cirkopolis 

V neděli 12. února začíná Cirkopolis - mezinárodní festival zaměřený na prezentaci současných inovativních představení v oblasti nového cirkusu. Připravte se na profesionální, často provokativní, ale i zábavné projekty s přesahem do současného tance, fyzického, vizuálního divadla a žánrů současné hudební scény. Palác Akropolis, Divadlo Ponec, Kasárna Karlín a DOX - to jsou scény, které budou letošní ročník Cirkopolis hostit. Festival potrvá do 18. února.

Jan Kroutil: To nejsou obrázky, to je pravda!

Artotéka Městské knihovny v Praze zve na únorovou výstavu pedagoga, lektora a výtvarníka Jana Kroutila. Ten nechá návštěvníky nahlédnout do svých skicákových záznamů, kam zachycuje okamžiky životních situací s notnou dávkou nadsázky a osobitosti. Jeho záznamy vznikají často ve stoje nebo za chůze a vždy v terénu – v MHD, v hospodě, na ulici, na přednášce nebo na koncertě. Tento přístup definuje podobu jeho kreseb, které jsou náznakové, deformované a expresivní. Výstava je přístupná od 6. února do 4. března 2023 v otevírací době pobočky Městské knihovny na Opatově.

Jan Kroutil

Vedlejší účinky

Říká se láska až za hrob… ale kde je jí ve skutečnosti konec? Co všechno jsme ochotni pro partnera riskovat a obětovat? Brilantní konverzační přestřelka renomovaného komediografa Stefana Vögela míří od 7. února na prkna Divadla Palace. Řeč bude o partnerských vztazích, ale ne jen o nich! V hlavních rolích Klára Cibulková, Michal Dlouhý, Kateřina Březinová, Veronika Svojtková a David Novotný.

Foto: Lucie Vítková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!