Nechte se okouzlit krásou dřeva na výstavě v Novoměstské radnici

Nechte se okouzlit krásou dřeva na výstavě v Novoměstské radnici 

Soustružnický ateliér Krása dřeva představuje novou kolekci 30 exponátů na výstavě Doteky krásy dřeva v galerii Novoměstské radnice v Praze na Karlově náměstí ve dnech 23. února do 26. března. Šest let příprav přináší nejen mísy typické pro soustružení, ale také velké vázy, umělecké kompozice a konferenční stolky. Kromě děl vyrobených z jednoho kusu budou k vidění speciálně skládaná díla.

Jiřímu Chmelaři a Františku Jandovi přináší ruční práce a krása dřeva radost, kterou předávají dál. Autoři rádi experimentují a hledají hranice umělecké tvorby navzdory jednoduchému kruhovému pohybu. Novátorsky přistupují k segmentovému soustružení, když využívají velké kruhy a polokoule k tvorbě kompozic. Ty pak tvoří geometrická tělesa (koule, kužel nebo válec), která dají výstižně vyniknout kresbě i barvě dřeva. Výsledným dílem je pak konferenční stolek, váza, nebo obal na květináč.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Pracují výhradně s místními dřevinami a na výstavě bude k vidění buk, dub, olše, slivoň, hrušeň, třešeň, akát, ořešák, jasan, dřezovec, javor a jilm. Samotná výstava Doteky krásy dřeva se uskuteční ve třech místnostech Novoměstské radnice.

Při vstupu do první místnosti galerie na návštěvníky dýchne atmosféra soustružnické dílny. Ucítí vůni dřeva a přivítá je jak moderní, tak i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Autoři zde budou předvádět ukázky soustružení každý pátek od 14.00 do 18.00, 25. února a 4., 12., 18. a 26. března pak po celý den.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Druhá místnost představí mísy z mramorovaného dřeva, které mají navíc barevné kresby vytvořené houbami. K vidění bude excentrická mísa z ořešáku a akátová mísa vyrobená z nejcennějšího dřeva tzv. nádoru, který nabízí jedinečnou strukturu. Jasanová kompozice ve tvaru koule zaujme svojí velikostí i kresbou.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Třetí místnost nabídne kromě mís velké kompozice jako dubový exponát z jednoho kusu dřeva o průměru 75 cm. Konferenční stolky z ořešáku složené ze tří masivních dílů představující novátorský přístup v soustružení, stejně jako velký obal na květináč složený z deseti dílů. Autoři také představí dva experimentální obrazy z podélného dřeva slivoně„Dřevo slivoně či švestky mě vždy fascinovalo svojí barvou a texturou,“ dodává Jiří. Nebude chybět ani atraktivní tmavě červená mísa s kůrou – opět ze slivoně.

Foto: archiv Novoměstská radnice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!