Smart hodinky jako zdravotní pomůcka

Smart hodinky jako zdravotní pomůcka 

Chytré hodinky jsou nejen skvělým pomocníkem při sportu, ale navíc skvěle vypadají a umí vás upozornit i na momentální zdravotní komplikace, či dokonce na prozatím neodhalenou chorobu.

Co jsou smart hodinky?

Smart nebo také chytré hodinky či smartwatch svým vzhledem připomínají hodinky klasické, namísto ciferníku však mají dotykový displej různých tvarů i velikostí. Přes bluetooth je můžete propojit s telefonem či jiným elektronickým zařízením a tím je obohatit o další funkce.

Co smart hodinky umí?

Kromě toho, že si skrze smart hodinky přečtete zprávy, přijmete hovor a pustíte hudbu, se můžete těšit i z dalších, především fitness funkcí. Smart hodinky umí:

  • měřit srdeční tep a krevní tlak,
  • počítat kroky a měřit zdolané vzdálenosti,
  • monitorovat spánek i spálené kalorie,
  • detekovat stres a další.

Nastavit si lze i upozornění na abnormální tělesnou funkci, což v mnoha případech může být užitečné.

Upozornění na srdeční arytmii

V americkém státu Maine smartwatch budily sedmašedesátiletou Kim Durkee upozorněním na nepravidelný rytmus srdce. Žena oznámení hodinek nevěnovala přílišnou pozornost. Třetí noc se však smart hodinky ozvaly znovu, a tak se žena rozhodla navštívit lékaře. Dobře udělala, jelikož jí při důkladné prohlídce diagnostikoval nezhoubný nádor v levé srdeční komoře, který se musel urychleně odstranit.

Smart hodinky a rakovina

Podobný příběh potkal i 12letou Imani Miles také ze Spojených států. Smartwatch dívku několik dní upozorňovaly na enormně zvýšenou srdeční frekvenci. Rodiče nejdříve předpokládali, že hodinky nefungují správně, nakonec dceru odvezli k lékaři, který dívce zjistil nádor ve slepém střevě.

Hodinky jako anděl strážný

Muhammad Fitri ze Singapuru se při jízdě na motorce srazil s dodávkou a následně ztratil vědomí. Řidič dodávky z místa nehody ujel a nechal tak pětadvacetiletého motorkáře napospas svému osudu. Smartwatch ale naštěstí detekovaly náhlý pád, a když se mladý motorkář minutu nehýbal, kontaktovaly zdravotní službu i nastavené důležité kontakty, včetně Muhammadovy přítelkyně.

Foto: SFIO CRACHO / Shutterstock.com

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!