Poetika, SCANDI, Circus Ponorka a Spící město. Týdenní tipy od 16. do 22. ledna

Poetika, SCANDI, Circus Ponorka a Spící město. Týdenní tipy od 16. do 22. ledna 

Třetí lednový týden je rozmanitý nejen v podobě severských snímků, ale také v podobě výstav. Nenechte si ujít výstavy v Praze a v Ostravě. Můžete vyrazit také na koncert Poetiky či na one man show Circus Ponorka. Programu pro děti se ujme Galerie Rudolfinum.

Átman znamená dech

Od 18. ledna do 12. března bude k vidění v Galerii výtvarného umění v Ostravě retrospektivní výstava Átman znamená dech polské umělkyně Urszuly Broll prezentující malby, akvarely, grafické listy a kresby autorky z let 1953–2005.

Foto: archiv GVUO

Z undergroundového prostředí svého ateliéru, v němž se scházeli režimem neoblíbení umělci a filozofové, se autorka po založení první budhistické skupiny v Polsku přesunula do Jelenohorského údolí. V malebném prostředí vytvořila svůj vlastní vizuální jazyk, jehož projevem se staly mandaly. V jejích dílech lze spatřit jednotu formy a obsahu, harmonii a rovnováhu, obrovskou energii, přitažlivost, nejednoznačnost a výrazné barvy. Vernisáž výstavy se uskuteční 17. ledna od 17.00.

SCANDI

Přehlídka současného severského filmu SCANDI se bude konat již podeváté a představí aktuální filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem a v programu ji bude mít 34 kin po celé České republice, včetně pražského kina Edison Filmhub nebo Cinema City Slovanský dům.

Výrazným prvkem letošního festivalu bude různorodost žánrů a aktuálních témat. Těšit se můžete například na historické výpravné drama Emigranti (2021) mezinárodně uznávaného norského režiséra Erica Poppeho, na finský debut Ono (2022) v podání hororu finské režisérky Hanny Bergholm nebo na komedii s nádechem černého humoru v podobě norského snímku Je mi ze sebe špatně (2022) režiséra Kristoffera Borgliho. Celý detailní program naleznete v našem výběrovém článku.

Poetika

Skupina Poetika vydala v nové sestavě singl Půlnoc a členové tak svým fanouškům ukázali, kterým směrem se chce kapela dále ubírat. V čele s frontmanem Ondrou Brejškou se kapela rozhodla uspořádat koncert v pražském klubu Café V lese, který se uskuteční ve středu 18. ledna od 20.30. Na koncertu zazní nejen novinky, ale i předělané starší hitovky. Zmiňovaná skladba Půlnoc je momentálně osmou nejhranější skladbou v českých rádiích. Vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketlive.

Novinky v Pragovka Gallery

Rok 2023 odstartuje Pragovka Gallery synchronizovanými vernisážemi tří výstav ve čtvrtek 19. ledna v 18.00. Součástí programu budou komentované prohlídky s umělci a kurátory a nebude chybět ani hudební program. Výstavy se pro veřejnost otevřou 20. ledna.

Veronika Landa, Foto: Marcel Rozhon

Výstavní projekt lotyšské umělkyně Laimdoty Malle nazvaný Ooze v prostoru Pragovka Gallery – Rear se zabývá tématy odchodu a času. Zkoumá jasný a zároveň děsivý pocit, že existence je nesmírně nejistá a křehká a že může kdykoli zcela zmizet. Expozice potrvá do 30. března a její kurátorkou je Kristýna Péčová.

Foto: Veronika Landa, Myslivecká scéna

Skupinová výstava vyprávějící imaginární příběh o naší ne/přítomnosti ve třech dějstvích pod kurátorským vedením Anny König Vlk Echo of the Depth in Space bude k vidění do 16. února a obsadí prostory Pragovka Gallery – Entry a Pop-Up.

Foto: Veronika Landa, Rodina

A výstavní novinky završuje V The White Room expozice Zblízka rezidentky Pragovky Veroniky Landy. Veronika Landa patří mezi autorky, jejichž malířský jazyk má východisko v redukčních postupech streetartové scény a komiksové narace. Výstava poběží taktéž do 16. února a pod kurátorskými křídly ji má Petr Vaňous.

Circus Ponorka

Jednočlenný „orchestr“ Circus Ponorka je originální nu-folková one man show. Na pódiu se ocitne Jan Ponocný s akustickou kytarou a během chvilky se za pomoci elektronických efektů a dvou mikrofonů poskládá zvuk celé kapely, ve které nechybí bicí, basa, několik kytarových partů, a dokonce pěvecký sbor. Jedinečné vystoupení se uskuteční ve smíchovském Jazz Docku 20. ledna od 22.00.

Kukačky

Třináct nových dílů sleduje snahu rodin vyměněných dětí žít co nejblíže u sebe, aby Jakub s Tomášem mohli být pravidelně přítomní v obou rodinách. Pokračování seriálu nominovaného na dva České lvy a Cenu české filmové kritiky přináší nové zápletky spojené s nechtěnou záměnou dětí a vrací na obrazovky oblíbené postavy v podání Sabiny Remundové, Davida Novotného, Marty Dancingerové, Marka Adamczyka, Viktora Sekaniny a Theodora Schaefera.

První sérii Kukaček jakožto nejsledovanějším pátečním seriálem České televize od roku 2008 si můžete připomenout na iVysílání České televize. Napínavé pokračování příběhu Holcových a Kadlecových nabídne ČT1 v pátek 20. ledna od 20.10.

Spící město

V neděli 22. ledna od 14. 00 bude v Galerii Rudolfinum probíhat poslední předčítání klasických českých pohádek a další dětské literatury v rámci výstavy fragilités. Děti se společně se sochami mohou těšit na Povídání o pejskovi a kočičce bratří Čapků, Slůně na slunečním trůně Jany Štroblové, říkadla a básničky Šušky šušky u hrušky a další poutavé dětské knihy v instalaci Spící město, se kterou Dominik Lang zastupoval Českou republiku na Benátském bienále v roce 2011. Vstup je volný. A svoji účast můžete potvrdit na facebookové události.

Foto: archiv Galerie Rudolfinum

Foto: Lukáš Matoušek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!