Co vás čeká v GASK? Rozmanitý zimní program pro děti i dospělé v Galerii Středočeského kraje

Co vás čeká v GASK? Rozmanitý zimní program pro děti i dospělé v Galerii Středočeského kraje 

Galerie moderního a současného umění GASK má připravený pestrý program i v zimních měsících. Každý den kromě pondělí si mohou návštěvníci prohlédnout stálou expozici nebo některou z aktuálních výstav. K těmto výstavám nabízí galerie sérii komentovaných prohlídek a přednášek. Pro rodiny s dětmi připravilo Lektorské centrum GASK v rámci mezigeneračního programu výtvarné dílny. Samozřejmostí je i příjemné posezení v galerijní kavárně a možnost rozptýlení pro děti ve vizuálních hernách a dětském koutku.

Stěžejní výstavou letošního roku je bezesporu Cesta předurčena osudem Květy a Jitky Válových. V expozici pojaté jako životní pouť obou nerozlučných sester-dvojčat nalezne návštěvník dvanáct zastavení – v kladenské Poldovce, ve které byly totálně nasazeny, na jatkách, v tíze a sevření po událostech z roku 1968, v následné cestě, rozmluvě a dotyku s vyústěním ve smíření, souznění a proměnu. Jak monumentální plátna, tak i drobné skici a grafiky poskytují procítěnou výpověď obou sester o dramatu i intimitě lidského bytí.

Květa a Jitka Válovy – Cesta předurčena osudem

V lednu vychází k tomuto galerijnímu počinu publikace, jejíž obsah se bude tematicky vztahovat nejen k výstavě, ale představí i širší souvislosti tohoto komplexního projektu. Křest publikace se uskuteční spolu s uvedením knihy Marcely Pecháčkové Jitka Válová: „Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě.“ dne 28. ledna od 18.00.

Události bude předcházet série komentovaných prohlídek aktuálních výstav – od 15.00 k Tajnostem Šárky Trčkové, od 16.00 k Obyčejným věcem Libora Lípy a od 16.30 k expozici Cesta předurčena osudem Květy a Jitky Válových.

Kavárna

Do GASK se mohou těšit také rodiny s dětmi a vstoupit tak do světa umění. Ve středu 18. ledna od 10.30 přichystal GASK pro (pra)rodiče s dětmi od 2 do 5 let výtvarnou dílnu s názvem Tak trochu jiná krajina, která se inspiruje tvorbou významného českého sochaře a malíře Karla Malicha.

Koncem ledna, tj. 25. ledna, se skuteční vernisáž výstavy ne/kroužku s názvem Cesta, která představí tvorbu dětí předškolních i obou stupňů základních škol, kteří každý týden docházejí do GASK a mění se v agenty 005+/007+/011+, jejichž posláním je pátrat ve světě umění. Hlavním posláním ne/kroužku je přirozeně zapojit umění do všedního života dětí, motivovat je k hlubšímu poznání, pátrání a pochopení prostřednictvím dialogu i vlastní tvorby. Výstava potrvá do konce února.

Dětský koutek

Únor v GASK boudou doplňovat také výtvarné dílny s názvem Všední gesto, vhodné pro děti od 2 do 5 let. V rámci dílny se začnou zkoumat všední i nevšední gesta a pokusí se zachytit podstata každodenních situací a krás obyčejných okamžiků. Toto výtvarné zastavení plánované na 15. února od 10.30 je inspirováno dílem Adrieny Šimotové.

Výtvarné dílny GASK

Pravidelně od úterý do neděle se mohou děti a jejich (pra)rodiče pozastavit v oblíbených Vizuálních hernách GASK, a prostřednictvím skládání, stavění, prolézání nebo šplhání překročit hranici do pestrého světa barev a tvarů a poznat všemožné způsoby, kterými umělci vyjadřovali své myšlenky.

Znovuotevřený dětský koutek nabídne aktivity rozvíjející senzomotorické schopnosti dětí, podporující tvořivost a koncentraci a podněcující dětskou fantazii. Současně je nový prostor jakýmsi protipólem k Vizuálním hernám GASK, který nabízí místo pro odpočinek a zklidnění.

Vizuální herny

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!